Berlinul de sarbatori, un oras rece care stie sa te primeasca cu caldura. Singurul loc "in care barbatii au voie sa planga"
Pe langa bere, Berlinul ofera o lista lunga de obiective turistice, activitati si experiente pe care chiar nu ar trebui sa le amani pana la vacanta viitoare. Sarbatorile de iarna scalda intreg orasul intr-o lumina aparte, la propriu.
Vazut de multi ca fiind un oras auster, cu arhitectura gri, Berlinul se inveseleste foarte frumos pe perioada sarbatorilor de iarna datorita miilor de lumini care ii impodobesc strazile. In ultimii ani, capitala Germaniei a urcat in topul destinatiilor turistice in principal datorita vieti artistice. Incepand cu muzica, arhitectura si moda si terminand cu graffitiurile si tatuajele si viata de noapte, toate au conturat in mod interesant cultura de strada.
Noi ne-am caznit si am gasit bilete de avion in decembrie cu 37 de euro, fara bagaj la cala ce-i drept, dar probabil ca o suma mai realista pentru acest drum ar fi undeva pe la 100 de euro. Cazarea la un Bed and Breakfast de pe langa Poarta Brandenburg este 70 de euro pe noapte, iar cei care vor sa se rasfete la un hotel de cinci stele sa fie pregatiti sa scoata din buzunar vreo 250 de euro.
Fernsehturm
Poreclit in mod rautacios de localnici TV Sparanghel sau scobitoare, Turnul de televiziune este un simbol al Berlinului si poate fi vazut din orice parte a orasului. A fost construit intre anii 1965-69 si la 368 de metri este cea mai inalta constructie din Germania. Din pacate rateaza cu doar jumatate de metru titlul de cea mai intalta constructie din Uniunea Europeana, Turnul Radio TV din Riga luandu-i fata.
Cea mai veche berarie din lume
Pentru obiectivul urmator credem ca este imperativ necesar sa cunosti cel putin trei cuvinte in germana: “Bitte noch ein Bier“, „adica inca o bere, va rog“ pentru ca pe prima avem incredere ca te vei descurca (cumva) sa o faci sa vina la masa ta. Manastirea benedictina Weihenstephan, fondata in 725, este cea mai veche berarie din lume care a ramas functionala pana in ziua de astazi. Recomandam cu caldura turul asezamantului si degustarea, care vin la pachet pentru 11 euro. Primele atestari documentare ale licorii produse acolo sunt de la 1040, calugarii putand astfel sa se laude cu aproape un mileniu de experienta in prepararea berii si cu 17 specialitati diferite. Lacasul de cult este localizat la nord de Munchen, dar pentru cei care se tem ca drumul le-ar fura zdravan centimetri din talie (munciti tocmai prin metoda pentru care se duc) la Berlin s-a deschis restaurantul Weihenstephan. Acolo poti savura langa o halba durdulie, un weiss wurst (carnat alb) sau un schnitzel.
Currywurst
Daca tot ti-am delectat papilele gustative, acum le vom electriza putin cu un currywurst. E tot un carnat specific nemtesc, din carne de porc, ale carui gusturi sunt aduse la viata cu un sos picant de curry si o portie de cartofi frantuzesti. Tonetele care vand preparatul spun ca acela este singurul loc din oras “in care barbatii au voie sa planga”. (nu ne-am prins inca daca de placere sau de iute ce e).
Memorialul Holocaustului
Constructia intinsa pe 19.000 de metri patrati, situata la doi pasi de Poarta Brandenburg, este compusa din 2.711 lespezi de beton si a fost inaugurata pe 10 mai 2005, la 60 de ani dupa incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Tiergarten
Parcul de 210 hectare este extrem de popular printre locuitorii Berlinului, iar istoria sa dateaza de la 1527.
East Side Gallery
Galeria este de fapt o bucata de 1.316 metri din vechiul Zid al Berlinului, impodobita cu picturi si graffitiuri. In 1990 au aparut aici 105 “tablouri” create de artisti internationali. Zona este considerata cea mai mare galerie in aer liber din lume.
Gradina Botanica
Avand peste 22. de mii de specii de plante si 15 sere, Gradina Botanica din Berlin este cotata pe locul trei la nivel mondial.
Mall-ul KaDeWe
Lasam ca de obicei cumparaturile la final si iti recomandam Mall-ul KaDeWe. Dupa cum probabil ti-ai dat sema pana acum, Berlinul se incapataneaza ca la fiecare capitol sa fie “cel mai” ceva. Nici centrul comercial nu face exceptie de la regula! Deschis inca din 1907, magazinul universal ofera 60.000 de metri patrati pentru cumparaturi, cat vreo doua treimi din Harrods-ul londonez. Este cel mai mare centru comercial din Europa continentala. Urca pana la etajul sase, ultimul, pentru ca acolo se afla un adevarat rai al gurmanzilor, plin cu delicatese.
Sursa: Pro TV
Etichete: germania, turism, berlin, travel, gradina botanica,
Dată publicare:
25-11-2016 13:14