Daca e Craciun, e Viena. Gustul orasului austriac in prag de sarbatori nu are egal, chiar si la a mia vizita

Viena

Viena este orasul sinonim cu sarbatorile de iarna, asta desigur datorita faimoaselor piete de Craciun, dar si a cafenelelor, a strudelului aburind, a Concertului de Anul Nou si a faptului ca este un bun punct de plecare pentru o vacanta la schi.

Suntem la final de octombrie si acum este perioda numai buna sa incepi sa iti faci planuri pentru vacanta de iarna. Viena este o alegere clasica, extrem de populara si chiar daca poate parea perimata, ea nu inceteaza sa uimasca, asta sigur daca te abati de la cararea cu turisti si pornesti in cautarea spiritului orasului.

Zborul pana acolo te va costa in jur de 150 de euro de persoana, iar o noapte de cazare la un hotel de trei, patru stele, intr-o zona centrala, se invarte in jurul sumei de 100 de euro. Pentru banii de cheltuiala, daca iti iei o suma echivalenta cu cea data pe cazare, vei fi mai mult decat indestulat.

Citește și
Praga
Praga in prag de sarbatori! Orasul este la o aruncatura de bat de noi si are toate ingredientele pentru o vacanta memorabila
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Café Central

Nimic nu te introduce mai repede in ritmul vietii vieneze (si nu iti incalzeste oasele) ca o ciocolata calda bauta la Café Central. Cu o istorie de 140 de ani, acesta a fost locul in care, la o cafea, o felie de tort si o tigara de foi, crema societatii si-a dezbatut ideile. Printre oaspetii cafenelei s-au numarat revolutionarul marxist Leon Trotsky, neuropsihiatrul Sigmund Freud si jurnalistul si poetul Alfred Polgar. Aici iti recomandam sa incerci Amadeus, compus din espresso dublu, lichior de ciocolata si frisca bine batuta.

"Sarutul" lui Klimt

Dupa aceea iti sugeram o portie de arta la Galeria Austriaca din Palatul Belvedere. Aici poti vedea fascinanta pictura a lui Gustav Klimt, Sarutul. Inceputa in anul 1907, a fost achizitionata inca neterminata de muzeul in care se afla si acum. Nimeni nu stie cine este femeia din tablou, dar muti cred ca ar fi chiar partenera pictorului, Emilie Floge.

Parcul de distractii Prater

Frigul de afara se invinge cu un surplus de adrenalina in sange, dat de caruselurile din Prater. Povestea parcului de distractii incepe in urma cu exact 250 de ani, cand imparatul Iosif al II-lea declara deschise publicului larg portile fostului domeniu de vanatoare Prater, intins pe o suprafata de sase kilometri patrati.

"In orice perioada a anului si la orice ora, fara nicio diferenta, se permite tuturor sa se plimbe pe jos, pe cal sau cu trasura prin Prater si prin padurea din fata Praterului si de asemenea nu se va interzice nimanui sa practice jocuri aici, sa ridice baloane, sa practice jocuri cu bile si alte distractii permise, dupa bunul plac." erau vienezii informati. Abia dupa 131 de ani de atunci a fost construita impunatoarea Roata Uriasa (Riesenrad), care nu mai pare chiar atat de uriasa acum, dar in care te poti distra la fel de bine.

Concertul de Anul Nou de la Viena

Concertul de Anul Nou de la Viena, sustinut de Wiener Philharmoniker, este o emblema pentru viata culturala austriaca, iar sansele sa prinzi un bilet sunt echivalete cu castigul la loterie. Noi ti-am zis, dar tu poti sa iti incerci norocul pe site-ul institutiei culturale.

Sachertorte

Chiar trebuie sa gusti acest desert, inventat special pentru un print, inainte sa parasesti capitala austriaca. Asa cum se intampla cu mai toate preparatele celebre, si Sachertorte a fost creat dintr-o intamplare. In 1832, Printul Wenzel von Metternich dadea o receptie pentru niste invitati de vaza si avea nevoie ca bucatarul sau sa realizeze un desert care sa-i lase pe toti cu gura cascata. Ghinionul a facut ca taman atunci bucatarul sef sa se imbolnaveasca, iar sarcina sa ii revina unui ucenic de 16 ani pe nume Franz Sacher. Cu toate ca pustiul si-a indeplinit misiunea cu succes, desertul sau avea sa ramana anonim multi ani de-atunci incolo.

Dupa ce fiul lui Franz, Eduard, si-a terminat educatia culinara, a dezvoltat reteta tatalui sau, iar in 1876 a deschis Hotelul Sacher, acolo unde isi incanta clientii cu preparatul de ciocolata. Pana in ziua de astazi Sachertorte reprezinta un preparat emblema al Vienei.

Reteta este evident secreta, iar unicitatea sa sta in glazura preparata din trei tipuri de ciocolata, fiecare produsa de cate un alt comerciant din Germania si Belgia, exclusiv pentru acest desert. Pe cel original il poti savura si tu intr-o mana de localuri: hotelurile Sacher din Viena si Salzburg, cafenelele Sacher din Innsbruck si Graz, in duty free-ul aeroportului din Viena, in orasul italian Bolzano si fireste on-line.

Targurile de Craciun

Am lasat ce-i mai bun (si mai dulce, bineinteles) pentru final: pietele de Craciun. In orice directie ai lua-o in Viena, sigur mai devreme sau mai tarziu te vei intalni cu una, caci are in jur de 20. Traditia ii veche de pe la 1200, de cand Albrecht I le-a dat voie cetatenilor sa tina "Krippenmarkt". Lasa vinul fiert pentru vizitele la tara si incearca punch-ul si castanele coapte cand vei ajunge acolo. Incepe cu piata din fata primariei, apoi fa o escala la cea din fata Palatului Belvedere pentru suveniruri facute manual si opreste-te in curtea Palatului Schonbrunn, unde in fata unui brad imens poti asculta coruri de colindatori.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cocktailuri si plaja in toiul iernii la Acapulco. Splendorile celei mai mari statiuni litorale a Mexicului
Cocktailuri si plaja in toiul iernii la Acapulco. Splendorile celei mai mari statiuni litorale a Mexicului

Acapulco! Unora, rostirea numelui le va aminti imediat de piesele cu acelasi nume aparute pe la inceput de anii ’80. Pentru altii, cu mai putine primaveri, e un indemn greu de ignorat pentru o vacanta la mare, iarna!

Praga in prag de sarbatori! Orasul este la o aruncatura de bat de noi si are toate ingredientele pentru o vacanta memorabila
Praga in prag de sarbatori! Orasul este la o aruncatura de bat de noi si are toate ingredientele pentru o vacanta memorabila

Sarbatorile de iarna bat la usa, la fel si ofertele pentru destinatii turistice. Dintre toate ne aruncam un ochi asupra Pragai si vedem cum stie sa faca fata capitala Cehiei cerintelor celor mai pretentiosi turisti.

Pozele facute
Pozele facute "in directia gresita" l-au facut celebru pe acest fotograf. Ce se afla de fapt in spatele lui: FOTO

Anual, milioane de curiosi merg sa vada tabloul "Mona Lisa", la Muzeul Luvru in Paris, dar oare cati isi mai aduc aminte care este pictura aflata pe peretele diametral opus?

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.