Pensiunile mici din locurile izolate, tot mai căutate de turiști

×
Codul embed a fost copiat

Dacă hotelurile nu prea au clienți, pensiunile mici din locurile izolate sunt pline. Amintindu-și de copilăria fără griji, din casa bunicilor, mulți au căutat să retrăiască această experiență de sărbători.

Și au ales pensiunile. Construite de la zero sau renovate, ele ascund comori uitate, cum ar fi sobele din lut cu loc de dormit, așa cum erau multe case acum o sută de ani.

În Bucovina, la Cacica, peisajul ne transporta într-o lume magică. Proprietarii unui complex turistic au renovat o casă veche de 150 de ani.

Georgiana Păstrăv, proprietara complexului: „Asta e piesa de rezistenţă a căsuţei. Soba cu lejanca care este foarte apreciată. Se face focul în sobă, iar copiii dorm pe lejancă”.

Cosmin Păstrăv, proprietarul complexului: „Erau case locuite, dar oamenii şi-au făcut alte case în spate şi îi deranja ca privelişte. Prima e veche de de la 1860. Am găsit un bănuţ într-un colţ. Asta e de la 1900 şi asta de la 1910”.

Reporter: „De ce aleg turiştii astfel de locuri?”
Georgiana Păstrăv, proprietara complexului: „Vă spun eu de ce aş alege un astfel de loc. Pentru că ne deconectăm de la viaţa tumultoasă de la oraş. Nu avem nici televizor în căsuţe, iar aici petrecem timp de calitate”.

La Dobreni, în Neamţ, într-un loc ferit de zgomot, găsim un sătuc format din patru case construite în pământ, inspirat dintr-o poveste creată de proprietară acum 15 ani. Locul adună toate ingredientele pentru o vacanţă tihnită, de la sobe încinse la un ciubăr cu apă caldă.

Mihaela Buta, proprietară: „Acum suntem în căsuţa Astor, care în povestea noastră era vraciul cel care se ocupa cu tămăduirea rănilor. Asta este camera lui Mesis, care era ucenica vraciului”.

Turistă: „Parcă suntem într-o poveste şi totul este ireal. Suntem impresionaţi. Parcă ne-am întors în timp”.

Turist: „Dacă îţi doreşti să te relaxezi, cam asta e ce ai nevoie să te deconectezi de tot ce ţine de tehnologie şi muncă”.

Din bucătărie nu lipsesc tochitura, pâinea aburindă şi plăcintele rumenite în cuptor.

Bucătăreasă: „Aici pregătim o tochitură haiducească la ceaun pe foc de lemne şi aici avem o ciorbiţă de găină de casă”.

În localitatea Vama din Suceava, doi tineri au salvat de la distrugere doua case bucovinene, pe care le-au amenajat pentru oaspeţi.

Raluca şi Jorg Riommi, proprietari: „Acum patru ani am adus prima căsuţă pe deal, o căsuţă tradiţională, de peste 100 de ani, luată din sat de la un domn care voia să-şi facă altceva în loc şi a spus că ar vinde nişte lemn de tăiat pentru foc”.

Astfel de căsuţe sunt închiriate integral, iar preţurile pornesc de la 150 de lei şi ajung la 1.300 de lei pe noapte.

Citește și...
Hoteluri aproape goale pe Valea Prahovei, de Sărbători. Pe litoral, doar două hoteluri mai sunt deschise
Hoteluri aproape goale pe Valea Prahovei, de Sărbători. Pe litoral, doar două hoteluri mai sunt deschise

Altadată pline de turiști, acum multe hoteluri nu sunt ocupate nici macăr pe jumătate. Pe lângă temerile legate de noul virus, lipsește și zapada, așa că cel puțin pe Valea Prahovei este liniște.

Recomandări
Guvernul a aprobat plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc
Guvernul a aprobat plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc

Guvernul a aprobat, miercuri, plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc, a anunţat, la Palatul Victoria, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

Zelenski declară „nule” toate decretele de anexare a teritoriilor ucrainene ale lui Putin
Zelenski declară „nule” toate decretele de anexare a teritoriilor ucrainene ale lui Putin

Volodimir Zelenski anunţă că a semnat un decret prin care declară „nule” toate decretele lui Vladimir Putin şi actele adoptate în vederea implementării acestor decrete privind anexarea unor teritorii ucrainene, începând din 2014 şi până în prezent.

O femeie amenința că își aruncă fetița înfășurată într-un cearșaf în fața mașinilor, pentru că „ar fi fost posedată”
O femeie amenința că își aruncă fetița înfășurată într-un cearșaf în fața mașinilor, pentru că „ar fi fost posedată”

Un incident tulburător s-a petrecut la Constanța. Câţiva trecători au salvat o fetiţă de șapte ani. Copila, în pielea goală și înfășurată într-un cearșaf, era în braţele mamei care amenința că o va arunca în fața unor mașini.