Satele romanesti, un nou mod de vacanta pentru generatia Y. Turistii vor sa lucreze gradina si sa puna pozele pe Facebook
Romania ar putea avea un loc pe harta destinatiilor turistice de succes, gratie satelor autentice.
Aproape 2 milioane de turisti straini si-au petrecut concediul anul trecut la noi in tara, iar cei mai multi dintre ei, tineri indeosebi, au ales vacanta la tara. Cauta cazare la tarani si plimbari in caruta, cu conditia sa aiba semnal la telefon si internet.
Un studiu recent arata ca pentru generatia Y - adica tineri nascuti intre 1980 si 2000 - mai putin inseamna mai mult cand vine vorba de vacante. Ei sunt atenti la costuri si cauta destinatii ferite de aglomeratia urbana, dar in acelasi timp vor sa ramana conectati la internet si sa comunice usor cu prietenii si familia. Vor sa gaseasca aici experiente cu totul noi cum sunt, de exemplu, plimbarile cu caruta sau dormitul in fan.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lipsa infrastructurii nu e pentru ei un impediment, ba chiar o atractie. Astfel Romania s-ar putea inscrie in topul preferintelor. Mai multe frantuzoaice si-au petrecut vacanta de vara pe Valea Nirajului, in Mures. Au invatat sa lucreze in gradina, sa lege via si au postat totul pe pagina de Facebook.
"De ce am venit? ca sa cunoastem viata de aici, cultura de aici”, spune Pauline.
"Facem gradinarit, punem masa si facem tot ce trebuie in jurul gospodariei”, a spus la randul ei Morgan.
"Peisajul de aici e foarte diferit, este mult mai multa verdeata si e mult mai bine”, exclama Alicia.
Agentiile de turism recunosc tendinta si creaza pachete avantajoase pentru un astfel de public.
”Vin cu masina proprie, sau cu rulota. Un astfel de turist are pe saptamana cam 150-200 de euro la dispozitie de persoana”, a declarat Ciprian Ene, consultant in turism.
Si proprietarii pensiunilor se adapteaza si incearca sa imbine traditionalul cu tehnologia.
"O mini ferma de gaste, gaini, de care se bucura mai mult copii pentru ca nu prea au ocazia sa vada. Majoritatea turistilor doresc produse traditionale. Noi le oferim un mers la stana unde se pot servi produse traditionale, cum ar fi balmos, branza de burduf, sanie trasa cu cai, bai dacice, iar pentru doritorii de ceva mai modern avem si wireless in camere care e gratis, piscina interioara cu sauna, jacuzzi”, a explicat proprietarul unei pensiuni.
Anul trecut, turistii straini au cheltuit in Romania 3,7 miliarde de lei. Cei mai multi vin din Germania, Italia, Israel, Franta, America si Marea Britanie.