Programul prin care orasenii pot retrai traditiile Craciunului de odinioara. Cat costa un astfel de sejur
Daca va e dor de un Craciun ca in ograda bunicii sau vreti sa traiti "pe viu" traditii vazute doar la televizor, Agentia Nationala pentru Turism Rural va face o propunere: "Traditiile Craciunului".
Programul a fost lansat iarna aceasta, in care s-au inscris pensiuni din zone cunoscute pentru farmecul lor, cum ar fi Marginimea Sibiului, Argesul sau nordul Moldovei.
Oaspetii vor primi colindatorii, pot sa mearga la biserica sau sa petreaca alaturi de localnici. Iar in timp ce doamnele invata secretele cozonacului perfect, barbatii dau o mana de ajutor la pomana porcului.
El este Sandel! Un dolofan de peste 200 kg. A fost parlit cu paie, curatat bine si apoi dat cu sare, sa se topeasca soriciul in gura.
Cu obiceiurile ei stravechi, Marginimea Sibiului nu putea sa lipseasca din programul Traditiile Craciunului. De sarbatori, turistii pot asista aici la taierea porcului si vad cum se pregatesc in gospodarie produsele traditionale. Dupa ce porcul e transat, se trece la degustare.
In programul 'Traditii de Craciun" s-au inscris pana acum pensiuni din judetele Arges, Brasov, Buzau, Gorj, Mehedinti, Neamt si Sibiu.
Ioan Luca, proprietar pensiune: "Cei mai multi din orasele foarte mari care sunt copii crescuti in bloc, la gradinita, care nu au crescut la tara ca sa vada, numai la televizor. Toate trebuie legate cu o tuica, ceva fript imediat si un vin".
Preturile incep de la 40 lei de persoana, noaptea de cazare fara mic dejun, la o pensiune de 2 margarete. Iar pentru 3 nopti de cazare cu demipensiune, se ajunge la 600 lei de persoana.
Elena Luca, proprietar pensiune: "In ziua de Craciun sunt Craii, sunt colindatorii, Junii, sunt multe traditii pe care pot sa le vada turistii. Daca este zapada avem calul cu sania sa facem plimbari cu vin fiert."
Programul include si perioada Craciunului pe rit vechi.