Partea plina a paharului: datorita secetei, va iesi un vin foarte bun. Turismul viticol este pe val
Seceta din aceasta vara a ajutat strugurii sa fie dulci ca mierea, asa ca vinul va fi unul de exceptie, ne asigura producatorii. Ca sa va convingeti, va spunem ca, dupa modelul francez, turismul viticol a inceput sa se dezvolte si la noi.
La o suta de kilometri de Bucuresti, in localitatea buzoiana Fintesti - in dreptul paralelei 45 - un domeniu rupt parca dintr-o vedere din Bordeaux ne invita sa-i trecem pragul. Gazda este un austriac pasionat care a sadit aici numai soiuri nobile.
Daca ajungeti in podgoria Dealul mare si vreti sa ramaneti peste noapte, ideal ar fi sa va cazati intr-o astfel de pensiune unde camerele sunt amenajate in butoaie mari de vin.
Pe Valea Prahovei, statiunea Azuga este plina de straini interesati de productia de vinuri. Pentru 19 lei, ei pot vedea pivnitele contruite in 1892, principalele furnizoare ale Curtii Regale si tehnologia de fabricatie a vinului spumant prin fermentare naturala in sticla. La final, are loc o multasteptata degustare.
E un an bun si pentru cramele din Timis. Aici strugurii sunt recoltati seara pe racoare, iar vinul obtinut, Pinot Gris, va ajunge direct in paharele englezilor.
Spre deosebire de alte vinuri, Pinot Gri e cel mai bun in anul in care a fost produs.