Romania, te iubesc: Cati struguri mai sunt in vinul pe care-l bem.Lista bauturilor periculoase.VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

"In vino veritas", in vin este adevarul. Asa spuneau stramosii nostri romani doar ca ei nu s-au gandit ca dupa 2000 de ani, nici vinul n-o sa mai fie adevarat si ca regula, conform careia trebuie sa fie facut din struguri, n-o sa se mai aplice.

Anual, romanii toarna in pahare 9 milioane de litri de vin, insa putini stiu daca beau o bautura autentica sau o posirca. De multe ori, strugurii sunt doar pe etichete.

Costica este alcoolic. Bea orice, oricand si oricat poate. Acum organismul sau a cedat, ficatul dandu-i semne de suparare. Dar nu doar ficatul.

Sute de mii de romani sunt atinsi de patima alcoolului, iar societatea romaneasca este incapabila sa se lupte cu un inamic invizibil care loveste in familiile sau vecinii nostri. 7 din 10 romani au consumat alcool in ultima saptamana, iar excesul si calitatea proasta a bauturii lasa in urme vieti mutilate.

In urma cu cateva luni la Stirile ProTV am putut afla ca asupra unei lungi liste de vinuri de pe piata romaneasca planeaza suspiciunea de fals. Cu alte cuvinte, vinul nu are doar struguri, ci si zahar adaugat sau apa de la robine. Desi analizele erau facute de laboratorul Comisei Europene, autoritatile romanesti nu au avut nici o reactie. Ingrijorati de ceea ce punem in pahare am incercat si noi sa facem propriile analize. Pentru asta am apelat la un laborator avizat, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice din Cluj.

Citește și
scumpiri
Benzina, tigarile, cafeaua, alcoolul si curentul electric se scumpesc dupa Revelion
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Zaharie Moldovan, seful laboratorului de spectometrie de la Cluj nu este o persoana usor impresionabila. Mai ales cand este vorba de lichide.

"Au fost aduse aici vinuri care din pacate nu puteau fi numite vinuri, puteau fi numite de exemplu lichid galbui, maroniu, roscat, dar in nici un caz vin" spune acesta

Dupa o saptamana aflam si noi ca vinul nu e numai din struguri. La cantitatile mici de vin se adauga apa exogena si alcool de alta provenienta. Vorbim in final de un vin inmultit, un vin cu adaugiri asa cum se spune in limbaj popular.

In Romania se beau peste 9 sute de milioane de litri de vin ! Cat din acesta este vin adevarat sau este doar o posirca ordinara, nu stie nimeni.

De altfel, reprezentantii Ministerului Agriculturii in teritoriu recunosc ca nici nu prea au ce sa le faca producatorilor care fac vin din surcele. Daca pana in februarie 2011 puteau sa se implice si chiar sa ridice licentele de producator, acum cel mai dur lucru pe care il pot face este sa confiste marfa contrafacuta de pe piata sau s-o interzica la comercializare.

Iar probele pe care le ridica le pot analiza doar fizico-chimic si organoleptic, adica gust, culoare, densitate, dar nu si analize de finete care sa arate exact compusii chimici , analize izotopice asa cum am facut noi la Cluj.

Acum cativa ani, pe piata romaneasca si-a facut loc "o licoare" pe care autoritatile cu greu au putut-o defini.

I-au zis "bautura fermentata linistit". Sub aceasta denumire generica s-au vandut milioane de litri fara a se sti exact care este materia prima din care este facuta si mai ales calitatea acesteia.

Iata cum se face evaziune in zona alcoolului si cum cum anumiti producatori lovesc in bugetul de stat si in sanatatea consumatorilor in acelasi timp.

Ceea ce se intampla la Buzau, se intampla in toate judete tarii. Autoritati lipsite de putinta si oameni de afaceri care fac bani din lipsa de informatie a consumatorului.

In 1984 a fost lansat filmul "Secretul lui Bachus". A facut istorie in salile de cinematograf romanesti, mai ales pentru ca era o poveste inspirata din realitate. Rolul principal era jucat de regretatul Stefan Mihailescu Braila care-l intruchipa pe Bachus, un specialist in contrafacerea vinului.

Personajul real, Gheorghe Stefanescu, nea Gica, un gestionar de crama de pe calea Grivitei, a fost prins ca falsifica vinul si se imbogatea din setea oamenilor. Atunci, in 1981, regimul comunist a fost dur, l-a condamnat pe Stefanescu la moarte pentru delapidare.

Astazi, cei care calca pe langa lege nu se sinchisesc de statul ce are comportament de om turmentat. Nea Gica Stefanescu a fost amator fata de cei care, dupa 90, au dus productia de bauturi alcoolice pe cele mai inalte culmi ale chimiei.

In urma cu cativa ani, piata romaneasca a fost invadata de produse ale caror provenienta si materie prima era extrem de controversata. Bauturile fermentate linistit, bauturi din orice. Intrate pe segmentul vinurilor, foarte apropiate de acestea din punct de vedere al prezentarii si al tariei alcoolice, aceste bauturi numite generic BFL au inceput sa aiba vanzari peste asteptari.

"Se folosesc tot felul de materii prime, legat de izoglucoza, aspartame, indulcitori, in mod special pentru ca produsele obtinute din productie agricola cu certitudine sunt destul de scumpe si probabil ca ati vazut ca gasiti produse pe piata BFLuri, la 3 lei, 2 lei" spune Claudiu Necsulescu, presedinte ONIV.

Cei care au incercat sa faca ceva impotriva acestor bauturi au cazut victima propriilor actiuni. Cornel Dicu a fost seful inspectiei din ministerul Agriculturii. In perioada ministeriatului d-lui Ciolos si a lui Mihail Dumitru, s-a decis sa introduca niste reglementari, niste norme care sa fie respectate de producatori si care precizau clar ca aceste produse trebuie sa aiba o materie prima naturala.

Ordinele au fost contestate in aceeasi instanta si Ministerul Agriculturii a uitat sa mai depuna recurs. Ba mai mult, cei care s-au manifestat impotriva acestora au fost indepartati din minister.

Unii producatori de vin au facut presiuni puternice impotriva concurentei neloiale pe care o practica BFListii. Asa s-a introdus o acciza pe fiecare litru.

Aceste BFL-uri sunt acum purtatoare de acciza. Pentru fiecare litru baut producatorul fiind obligat sa plateasca un euro la stat. Doar ca din momentul in care s-au introdus accize, aceste BFL-uri au disparut de pe piata. De fapt nu au disparut, ci au inceput sa fie vandute drept vin sau bere.

Aparent nu mai functioneaza nimic de un an si jumatate, o mare parte din fabricile de alcool au fost inchise. Toate seamana, garduri inalte si sarma ghimpata, mai ceva ca niste unitati militare. Si, bineinteles, caini .

Bauturi fermentate linistit exista si in Europa, doar ca ele sunt definite cat se poate de strict. Materia prima este un fruct sau o cereala si nicidecum un produs procesat sau alcool dublu cu arome.

Daca medicul ne recomanda un pahar de vin pe zi, e mai greu sa ne recomande ceva care e facut dintr-o materie prima nedefinita. Si la spitalul Fundeni ajung foarte multi consumatori de alcool, de altfel, alcoolul este al doilea factor de imbolnavire pentru ficat, dupa hepatitele C si B.

Mult mai profitabil este pentru organism sa-si ia energia nu din glucoza, ci din fructoza. Asa ca zaharul pe care il punem noi cu lingurita, in scop pana la urma criminal de a falsifica bautura, ne face o oferta neprietenoasa de calorii, chiar periculoasa. In timp ce daca contam pe fructuoza din fructe sau alte alimente pe care le avem obtinem aceeasi cantitate de energie, dar cu molecula prietenoasa.

Ceea ce putem spune cu siguranta este ca romanii sunt principalii beneficiari ai bolilor de pe urma consumului de alcool din Europa. Si pentru asta nu plateste nimeni.

Lista vinurilor care ne fac rau

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Experiment Romania, te iubesc: Ce se afla cu adevarat in sticlele cu bautura contrafacuta
Experiment Romania, te iubesc: Ce se afla cu adevarat in sticlele cu bautura contrafacuta

Lichid de parbriz transformat in alcool dupa ce a fost lasat la soare. Baut apoi cu bucurie de romanii insetati. Mii de oameni consuma bauturi contrafacute, produse in cazi de baie sau in instalatii improvizate.

Benzina, tigarile, cafeaua, alcoolul si curentul electric se scumpesc dupa Revelion
Benzina, tigarile, cafeaua, alcoolul si curentul electric se scumpesc dupa Revelion

Preturile produselor accizate se vor majora incepand cu 1 ianuarie 2012. Asta inseamna ca benzina, tigarile, cafeaua, bauturile alcoolice, dar si electricitatea ii vor costa mai mult pe romani.

Fara tutun si alcool. Comerciantii din apropierea scolilor, amendati aspru daca nu respecta legea
Fara tutun si alcool. Comerciantii din apropierea scolilor, amendati aspru daca nu respecta legea

Daca tot incepe scoala, atunci sa fie motiv de veselie, mai ales pentru elevii din anii terminali. Patronii magazinelor din apropierea scolilor si liceelor si-au facut aprovizionarea la zi cu sticle de bautura si baxuri de tigari.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.