Raiul degustatorilor de vinuri este in Alba. Fiecare casa are vinul ei, crama si etichete cu blazon
In judetul Alba, pe sute de hectare de dealuri inverzite localnicii cultiva soiuri alese de struguri din care scot un vin special.
Toti se pricep la asta. Fiecare casa are vinul ei, crama ei si, mai nou, etichetele personalizate cu blazonul fiecarei familii. Nici clientii nu le lipsesc de cand li s-a dus vestea ca sunt priceputi.
Imbatranit in butoaie din lemn de stejar si stors din struguri culesi manual, vinul produs in localitatea cu nume predestinat, Bucerdea Vinoasa, trebuie sa ajunga sa incante cat mai multe papile gustative. Aceasta este convigerea lui Ioan Truta, un fost inginer care iubeste viticultura si cultiva cativa ari de vita de vie.
Pe fiecare poarta gasim cate un afis care vorbeste drespre calitatea vinului produs in gospodaria respectiva. Ioan e atat de mandru de productia lui, incat si-a personalizat vinul cu etichete speciale, care-i poarta numele. Si nu e singurul.
Anul trecut i-au iesit 1.000 de litri de vin si ii vinde acum cu sapte lei pe litru. Iar de cand cu blazonul familiei la poarta, nu duce lipsa de clienti.
Pentru a-si pastra savoarea si aroma deosebita, vinul este pastrat in pivnitele cladite din piatra, la subsolul caselor.
Aceste pivnite nu mai adapostesc ca odinioara doar butoaie cu vin, ci crame in toata regula, cu sali de degustare si instalatii speciale de filtare si imbuteliere.
In zona exista peste 150 de producatori de vin, insa doar cativa dintre ei s-au unit intr-o asociatie ca sa se poata promova reciproc si sa faca schimburi avantoajoase de idei.