Orasele europene care vor sa inchida portile turistilor. Masurile luate de autoritatile din Venetia, Barcelona si Amsterdam
In timp ce unele orase isi doresc sa atraga cat mai multi turisti, altele iau masuri care sa limiteze numarul vizitatorilor. Iar argumentele lor sunt plauzibile, dat fiind faptul ca turismul modifica radical viata de zi cu zi a localnicilor.
Rezidentii oraselelor puternic turistice se plang de chirii sunt tot mai mari, o rata criminalitatii ridicata si o aglomeratie insuportabila. Tocmai de aceea, autoritatile au fost fortate sa ia masuri legale menite sa limiteze numarul de turisti ce le calca pragul.
In 2015, Consiliul municipal din Amsterdam a stopat proiectele de constructie de hotele noi in centrul orasului. Pentru un oras care si-a cladit prosperitatea pe turism si care in august 2015 a avut un grad de ocupare de 90% a unitatilor de cazare, masura este una surprinzatoare.
Nu doar localnicii se declara iritati de turisti - pana si directorul muzeului Rijksmuseum s-a plans de numarul mare de vizitatori. Tocmai de aceea, tot mai multe muzee din Amsterdam le pun la dispozitie turistilor vizitele online – de exemplu, poti explora muzeul lui Anne Frank pe site-ul oficial.
Situatia este una critica si in Barcelona. Numarul turistilor care au ajuns pe coasta spaniola s-a triplat in ultimii 15 ani. Rezidentii considera ca turismul reprezinta o problema mai grava decat saracia. Ada Colau, actualul primar al Barcelonei, a fost aleasa pe baza unei campanii anti-turisti, in iunie 2015.
Iar Venetia a avut, poate, cel mai mult de suferit de pe urma turismului agresiv. In ultimii 30 de ani, orasul si-a pierdut jumatate din locuitori. Vasele uriase de croaziera uriase care aduc zeci de mii de turisti in timpul zilei l-au transformat intr-un "parc tematic", acuza rezidentii, care vor ca primaria sa impuna o taxa pentru vizitarea Pietei San Marco, astfel incat turistii sa plateasca pentru mizeria pe care o creeaza.
In tot acest timp, multi dintre venetieni au renuntat la locuintele lor si s-au mutat in alte orase. Asa a devenit Venezia un oras supra-aglomerat pe timp de zi si un oras-fantoma pe timp de seara.