Regele Carol al II-lea, reînhumat în noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş


Ultimul update: Sambata 09 Martie 2019 20:07
Data publicarii: Sambata 09 Martie 2019 18:41
Categorie: Stiri actuale

Cel mai controversat Rege al României, Carol al II-lea, a fost reînhumat pentru a treia oară sâmbătă, la Curtea de Argeş.

Rămăşiţele au fost scoase din capela de lângă biserica unde fuseseră depuse în 2003 şi mutate în necropola regală, lângă mormântul Regelui Mihai şi al Reginei Ana.

Fără să ofere o explicaţie, la ceremonie nu a participat chiar nepoata Regelui Carol al II-lea, custodele coroanei, Margareta. Cu ani în urmă nici Regele Mihai nu a fost la înmormântarea tatălui său, în Portugalia.

Primul rege născut în România, Carol al II-lea, a fost dus sâmbătă în Necropola Regală de la Curtea de Argeş, iar din partea Casei Regale au participat Principesele Maria şi Sofia, dar nu şi Custodele Coroanei, Margareta.

Arhiepiscop Calinic al ArgeșuluI: "Este un moment de recuperare istorică şi de integrare în tradiţia monarhică românească".

Carol al II-lea a fost adus din Portugalia în România în 2003 şi a fost înmormântat iniţial lângă biserica din Curtea de Argeş, într-o capelă. Cea de-a doua soţie, controversata Elena Lupescu, repatriată tot atunci, este înmormântată într-o altă zonă, la marginea Curţii.

Nepotul regelui Mihai, Nicolae, a fost prezent la ceremoniile de sâmbătă, dar a păstrat discreţia.

Carol al II-lea a avut un destin cu suişuri şi coborâşuri: a părăsit ţara şi tronul de două ori, a impus dictatura regală, este considerat de opinia publică responsabil de cedarea fără luptă a Ardealului de Nord, ca urmare a Dictatului de la Viena.

A plecat cu Elena Lupescu, lăsându-şi fiul, pe Regele Mihai, să conducă, într-un moment de cumpănă al României.

A locuit o vreme în Mexic şi Brazilia, apoi s-a stabilit în Portugalia, unde a şi murit de cancer în 1949. Atunci, Regele Mihai, aflat în exil, a refuzat să participe la funeralii.

De altfel, relaţiile cu tatăl său au fost extrem de reci. Ca într-un tragic joc al sorţii, dorinţa rostită explicit de Regele Mihai de a-şi dormi somnul de veci lângă mama sa, Regina Elena, rămâne neîmplinită. Mormântul suveranei atât de iubite de români în perioada interbelică este acum aproape uitat, în cimitirul din Lausanne, Elveţia.

Rămăşiţele regelui Carol al-II-lea au fost înhumate sâmbătă la Curtea de Argeş
Osemintele Regelui Carol al II-lea, aşezate în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş
VIDEO PROTVPLUS.RO