Cat va costa sa va cumparati o casa traditionala, consolidata cu stuf si chirpici, in Delta Dunarii
Cateva ponturi pentru cei care viseaza la o casa de vacanta in paradisul Deltei Dunarii, acolo unde rasariturile si apusurile sunt mereu altfel.
O locuinta in inima naturii trebuie sa se integreze in peisaj, sa respecte arhitectura zonei si sa fie construita cu materiale traditionale.
Dar in Delta nimic nu este ieftin. Totul se transporta pe apa, iar costurile sunt mult mai mari decat in restul tarii.
Madalina locuieste in Bucuresti, dar este nascuta in Delta. Tanara s-a hotarat sa salveze o casa traditionala de la Mila 23, pe care a transformat-o in locuinta de vacanta. Si-a dat seama ca este mult mai ieftin sa o consolideze folosind materialele locului: stuf si chirpici.
Madalina: "Initial, am vrut sa o daramam, apoi a aparut ideea sa o refacem, sa o aranjam un pic."
Reporter: "Cum ati salvat-o?"
Madalina: "I-am refacut acoperisul".
Reporter: "Am vazut ca ati pus stuf."
Madalina: "Da, inainte a fost acoperita cu azbest. Arata mult mai traditional asa."
In Delta, materialele de constructie costa de patru ori mai mult decat in orice oras din tara, pentru ca transportul se face pe apa, de la Tulcea.
Casa Madalinei a fost aproape 30 de mii de euro, iar amenajarea ei inca 20 de mii de euro, mai putin decat ridicarea unei constructii de la zero. De aer conditionat nu are nevoie, gratie chirpicilor, care vara pastreaza racoarea. Pentru iarna, proprietara a optat pentru o soba traditionala.
O varianta mai ieftina ar fi sa va construiti o locuinta din lemn si stuf. Asa au procedat Adriana, o antrenoare de gimnastica si sotul ei, pasionat de pescuit. Si-au ridicat o casa de vacanta la Sfantu Gheorghe. Aproape 20 de mii de euro au fost materialele, iar mana de lucru au gasit-o in sat.
Adriana Lescovar: "Dupa ce am vazut primul rasarit de soare si primul apus de soare am zis, nu se poate, aici trebuie sa ma mut, pentru ca este superb. Nu am vazut in viata mea apusuri de soare atat de frumoase."
Daca vreti sa va cumparati un teren in Delta pentru o casa de vacanta tineti cont ca preturile pornesc de la 30 de euro pe metru patrat si ajung la 50 de euro.
Consultati inainte un arhitect si un geolog pentru ca doar ei va pot spune daca puteti ridica o constructie, mai ales ca zone intinse sunt mlastinoase, iar fundatiile nu rezista.
Anca Simion, consultant imobiliar Sfantu Gheorghe: "Sa respecte arhitectura zonei, sa faca cu chirpici, cu acoperis de stuf, cu lemn. Trebuie sa tina cont ca orice constructie in Sfantu Gheorghe necesita materiale care sunt aduse pe calea apei. Nimic nu se aduce pe cale terestra. Costul materialelor ajunge de patru ori mai mult decat intr-un oras de exemplu Tulcea sau Constanta."
Si daca tot vorbim de stuf- va dam un pont. Angajati cu cel putin un an inainte muncitorii care va vor realiza acoperisul. Mana de lucru este destul de scumpa, in jur de 5000 de euro, iar lucratorii din ce in ce mai putini.
Irina Danilov si Adi: "Este o mare provocare in a gasi oameni care sa aseze stuful si sa-l prelucreze."
Reporter: "Din pacate, tinerii prefera orasul si atunci din ce in ce mai putini oameni detin aceasta ocupatie de stufari".
Reporter: "Desi este o meserie banoasa".
Irina Danilov: "Da, este o meserie banoasa, dar tinerii prefera orasul."
Si inca un sfat: platiti un localnic care sa aiba grija de locuinta daca sunteti plecati cea mai mare parte a anului.
Sursa: Pro TV
Etichete: casa de vacanta, delta dunarii, investitii,
Dată publicare:
05-05-2017 18:55