Musura si Sacalin, cele mai noi insule din Delta Dunare, ofera peisaje ca-n Maldive. Cum pot fi vizitate si ce gasiti aici
Daca ajungeti in Delta Dunarii, vizitati si cele mai noi insule formate la Sulina si Sfantul Gheorghe. Odata ajunsi pe nisipul fierbinte, veti intra intr-un peisaj de poveste, asemanator ilustratelor din Maldive.
Fasiile de pamant dintre marea de azur si Dunare adapostesc familii de pelicani, egrete si pescarusi.
Aproape de Sulina, in Delta Dunarii, o limba de pamant si nisip fin, lunga de 3 kilometri, a rasarit dintre ape. Cercetatorii au botezat-o Insula Fericirii sau "Musura". Pentru ca este un teritoriu protejat, turistii pot ajunge acolo doar insotiti de ghizi. Va puteti imbarca din portul Sulina, iar o excurisie de o ora costa cel mult o suta de lei. Impartita de Romania si Ucraina, insula Musura este raiul cercetatorilor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Florin Timofte, cercetator: "Activitatile pe care le-au intreprins autoritatile ucrainene, de exemplu, pentru modificarea canalului faimos Bastroe, pentru cresterea traficului naval, au avut influente pozitive asupra cresterii teritoriului si al Romaniei, si Ucrainei, pentru ca in acea zona a baii Musura apare o zona noua de pamant care de la zi la zi se mareste."
Insula Fericirii a inceput sa se formeze in urma cu 25 de ani.
Fasia de nisip este o mica rezervatie naturala. Aici traiesc cormorani negri, pelicani, pescarusi razatori, egrete si starci cenusii.
Putin mai departe, in apropiere de Sfantu Gheorghe, o alta limba de nisip desparte marea sarata de apa dulce din Delta Dunarii. Aparuta si ea recent, a doua insula a fost botezata de cercetatori "Sacalin".
Razvan Mateescu, cercetator: "Este o zona noua a Deltei Dunarii. De altfel, poate fi denumita cel mai nou teritoriu al Romaniei. Insula Sacalin se alungeste in fiecare an cu circa 100-200 metri si translateaza catre mal cu 30-20 metri anual. In prezent are 20 de kilometri."
Florin Timofte, cercetator: "Fiind o zona foarte joasa, de exemplu, la orice modificare de nivel a marii este afectata. Daca creste nivelul marii, zona este acoperita, poate fi dislocata o mare cantitate de nisip si insula sa se reduca sau sa dispara."
Considerate teritoriu de frontiera, Insulele Musura si Sacalin sunt permanent supravegheate aerian si maritim de Garda de Coasta.
Alexandru Ion, Garda de Coasta: "O alta misiune a Garzii de Coasta este aceea de a participa la supravegherea si controlul si asigurarii protectiei si conservarii fondului cinegetic si piscicol natural."
Geologii spun ca cele doua noi insule, ivite in zona Deltei Dunarii, spre gura de varsare in Marea Neagrea, au aparut din cauza curentilor care au adus sedimente si le-au depus foarte aproape de tarm.