Munții Călimani, un colț de Rai. Când au erupt ultima dată și ce dovezi s-au găsit despre castelul lui Dracula

×
Codul embed a fost copiat

Munţii Călimani sunt cei mai înalţi munţi ai Bucovinei, cei mai spectaculoşi, dar şi cei mai periculoşi.

 

Au origine vulcanică, dar se estimează că au erupt ultima dată în urmă cu aproximativ cinci milioane de ani.

Aici se află şi Parcul Naţional Călimani, o zonă protejată, astfel că turiştii care vor să ajungă pe vârfurile muntoase sunt nevoiţi s-o ia la pas.

În ultima perioadă au intrat în atenţia pasionaţilor de literatură fantastică, după ce stră-strănepotul lui Bram Stoker a găsit în scrierile bunicului său dovezi care plasează castelul lui Dracula nu la Bran, ci în Munţii Călimani.

Citește și
mocanita
Sute de turiști s-au plimbat cu Mocănița în Bucovina. La finalul traseului au fost întâmpinați cu bunătăți
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Reporter: „Cum e peisajul?”

Turist: „Super, super. Foarte frumos.”

Reporter: „De ce ați ales Călimani?”

Turist: „Noi am tot fost și ne place."

În urmă cu aproape 20 de ani, guvernanții au luat decizia ca o parte a Munților Călimani să fie protejată. Așa a luat naștere Parcul Național Călimani, cu o suprafață de 24.500 de hectare, iar acest lucru a dus la limitarea turismului în această zonă.

Totuși, în ultimii ani, masivul Călimani a început să devină din ce în ce mai vizitat, așa că în zonă au început să se construiască tot mai multe pensiuni, iar activitățile recreative au început să se dezvolte, dar numai până în marginea ariei protejate. Așa au început să apară disensiuni între operatorii de turism din zonă și administratorii Parcului.

În ciuda temperaturii de -32 grade Celsius, turiștii își continuă, fără probleme, experiența lor montană, mai ales după ce se încălzesc cu o afinată pe crestele munților.

Turist: „Ceea ce am văzut până acum este extraordinar. Sigur ne vom bucura în continuare și vom mai veni, iar natura este excepțională."

Autoritățile locale și județene au decis să se implice și să construiască în zona neprotejată o pârtie de schi, iar pentru zona protejată vor să achiziționeze ATV-uri electrice.

Cătălin Iordache, primar comuna Șaru Dornei: „Zona este cu foarte multe posibilități turistice, care nu sunt foarte dezvoltate. Suntem în discuții cu Parcul, ca să găsim o soluție pentru ca el să devină un parc primitor. Noi protejăm natura, dar totodată vrem să avem acces în parc pentru a vedea frumusețile din mijlocul lui."

Claudiu Brădăţan, director Centrul Național pentru Turism Suceava: „Încercam să deblocam un proiect de pârtie de schi. Am discutat să găsim soluții și finanțări pentru a încuraja anumite tipuri de ecoturism. Mă refer la introducerea unor vehicule electrice."

Stră-strănepotul lui Bram Stoker, autorul romanului Dracula, a ajuns aici în 2019 pentru a identifica ruinele castelului Dracula din Munții Călimani. El a găsit câteva înscrisuri ale bunicului său, iar după ce le-a descifrat, a constatat că locația castelului din romanul de ficțiune nu este la Bran, ci în Călimani.

Dacre Stoker: „Aceasta este locaţia pe care Bram Stoker a ales-o. Ştim asta din notiţele sale, pentru că a lăsat 125 pagini cu detalii despre longitudine şi latitudine. Aici a ales să plaseze castelul ficţional al lui Dracula."

Stroker a fost cazat la o pensiune din Drăgoiasa.

Liviu Bazarcă, proprietar pensiune: „El a venit să descopere locația castelului lui Dracula din Călimani. Acea locație există. Aici avem o casă tradițională bucovinean-răzeșească, dispusă pe 11 camere de cazare ultra-all-inclusive. Facem un turism tradițional, cu mâncăruri gătite în casă, ca la bunica."

În acest moment, în Parcul National Călimani, singurii turiști care pot ajunge sunt cei dispuși să urce crestele la pas, călare sau cu trăsura și sunt acceptate numai sporturile fără motor, cum ar fi schiul de tură sau montan-bike, pentru a proteja flora şi fauna.

Basarab Bîrlădeanu, director Parcul Național Călimani: „Noi încurajăm activitățile ecoturistice. Mai puțin încurajate sunt activitățile motorizate. Suntem pentru deplasarea pe bicicletă, cu schiul de tură."

Totuși, cei mai mulți dintre turiști sunt mulțumiți de faptul că pot ajunge cu snowmobilele până la limita ariei protejate a Parcului Naţional Călimani, de unde admiră privelişti ce le taie respiraţia. Dacă vor să ajungă pe vârfurile muntoase, sunt nevoiţi să facă acest lucru la pas.

Munții Călimani sunt de origine vulcanică, iar specialiștii spun că ultima erupție a avut loc în urmă cu 2-5 milioane de ani.

Craterul are un diametru de 10 kilometri, iar prăbușirea calderei vulcanice a dus la formarea unui peisaj superb pe teritoriul județelor Suceava, Bistrița, Mureș și Harghita.

Cel mai înalt și mai impunător vârf este Pietrosul Călimani, ce ajunge la 2.100 de metri, acesta fiind și cel mai înalt vârf din Bucovina. În urmă cu aproape 20 de ani, Guvernul a decis protejarea zonei, aici regăsindu-se diferite specii de brad, în special jnepeniș, Pinus Cembra, tisa și ienupăr.

Tot aici poate fi observată cea mai mică specie de bufniță din România, ciuvica, singura care vânează și pe timp de zi.

Specialiștii susțin că prezența ei arată cât de sănătos este mediul din aria protejată a Munților Călimani. Turiștii care vor să viziteze aria protejată a Parcului Național Călimani o pot face doar pe jos, călare sau cu schiul de tură, restul vehiculelor motorizate având accesul interzis în interiorul parcului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Stațiunea din România luată cu asalt de turiști în aceste zile. „Suntem ocupaţi în proporţie de 90%”
Stațiunea din România luată cu asalt de turiști în aceste zile. „Suntem ocupaţi în proporţie de 90%”

Vacanța copiilor este pe terminate, dar înainte de revenirea acasă cei mici au luat cu asalt pârtiile. În stațiunea Cavnic, din Maramureș, monitorii de schi au fost extrem de solicitați.

Sute de turiști s-au plimbat cu Mocănița în Bucovina. La finalul traseului au fost întâmpinați cu bunătăți
Sute de turiști s-au plimbat cu Mocănița în Bucovina. La finalul traseului au fost întâmpinați cu bunătăți

Bucovina s-a transformat într-un furnicar.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.