Locul din Ungaria in care 7 din 10 turisti sunt romani. Ce sondaj au facut maghiarii la noi in tara

Ultimul update: Miercuri 19 Aprilie 2017 07:11
Data publicarii: Duminica 16 Aprilie 2017 18:10
Categorie: Travel

Peste un milion de romani ingroasa an de an numarul turistilor din tara vecina, Ungaria. De Paste, in micile orasele de langa granita de vest se vorbeste mai mult romaneste.

Stirile ProTV au fost sa vada ce ii atrage ca un magnet. Am descoperit parcurile acvatice cu ape termale, despre care ai nostri spun ca ofera servicii de calitate, respect fata de clienti, si cazare la preturi bune. Culmea e ca investitiile maghiarilor, de zeci de milioane de euro in infrastructura turistica, nu sunt private, ci ale primariilor si sunt facute prin fonduri europene.

Suntem in Mako, un mic orasel din Ungaria, lipit de granita cu Romania. Asa arata un complex turistic de stat, administrat privat. Autoritatile de aici au reusit sa faca ceea ce primarii de la noi doar promit. Fara sa aiba vreo traditie in turismul balnear, au scris proiecte si au obtinut fonduri europene ca sa construiasca acest impunator parc acvatic cu tobogane, piscine interioare, sali de spa, masaj si recuperare balneara. Si-au ales insa cu grija publicul.

Inainte de a construi acest compelx turistic, autoritatile din Mako au facut un sondaj de opinie in vestul Romaniei. Atunci, peste 50% dintre romanii intervievati au spus ca vor veni cel purin o data aici dupa deschidere. Si investitia a dat rezultate: numai anul trecut peste 400 de mii de turisti au trecut pragul acestui centru, iar din 10, 7 erau romani. De ce vin aici

Parcurile de aventura de la munte sunt arhipline. Cum s-au pregatit pentru noaptea de Inviere turistii din campinguri

Romeo Ciuhodi, turist roman: "Ca preturi, sunt foarte bune. Pret si de intrare, au si preturi de noapte, cu sauna inclusa, au si reduceri de studenti. Mancarea, iarasi, ca si cost, este super ok. Individual, o zi ma costa in in jur de 60 de lei, asta cu mancare, cu tot inclus."

Bogdan Suma, turist roman: "Preturile sunt altfel, calitatea e alta a serviciilor de aici, vorbesc oamenii frumos."

Intrarea la Aquapark este echivalentul a 35 de lei pentru adulti, iar copiii platesc 20 de lei. Din respect pentru romani, reprezentantii complexului turisistic au angajat si romani care sa ai ajute pe ai nostri sa se descurce mai usor. Doamna Teresia este omniprezenta.

Teresia Dragos, reprezentant aquaparc: "In aceasta locatie avem trei piscine, plus vartejul care este aici langa noi. Acest vartej este foarte distractiv, nu trebuie omul sa faca nimic, valurile te duc."

In total, au fost investite aici peste 10 milioane de euro, si mai mult de jumatate din suma a venit de la Uniunea Europeana.

Ne mutam la Aquaparcul cel mai apropiat de Oradea, unde tot primaria este patronul. Aici niciun forint din profit nu intra in buzunarele autoritatilor, ci banii sunt reinvestiti.

Levay Eniko, referent in turism Primaria Hajduszoboszlo: "Pot sa va spun ca aproape in fiecare an innoim ceva."

Orasul are 24 de mii de locuitori, dar numarul de turisti care vin aici vara, intr-o singura zi, este tot pe-atata: 24 de mii.

Csiszar Melinda, managerul aquaparcului: "Avem un show special in sauna, in toate cele 3 zile de Paste si avem multe programe pentru copii, cu camera de creatie si de animatie."

Turistii spun ca pretul si conditiile de cazare fac diferenta. Din pacate, turismul nostru balnear atrage anual doar 20 de mii de turisti straini in toata tara.

Mese imbelsugate pentru turistii din statiunile montane. Vedeta zilei a fost berbecutul la protap

Mese imbelsugate pentru turistii din statiunile montane. Vedeta zilei a fost berbecutul la protap

poiana Brașov

23 de grade în Brașov. Turiștii s-au bucurat de prima zi ideală pentru un bronz de munte

Plajă la final de aprilie, în Mamaia. Turiștii s-au bucurat de căldură și de mâncare gratis

Românii vor plăti, în medie, 955 de lei/cameră de 1 Mai. Cele mai căutate stațiuni

Brunch în satele săsești de lângă Sibiu. Meniu bogat și plimbări pentru 75 de lei

Vidra, un loc cu peisaje de poveste, perfect pentru mini-vacanţa de 1 mai

Delta, o destinație perfectă pentru vacanța de 1 Mai. Prețurile pentru cazare

hamace

Imagini spectaculoase în România. În hamace la înălțime, deasupra stâncilor

Sute de ciclişti au pornit pe Drumul Vinului din Prahova. Cum s-a terminat cursa

Orașe din România care au 100 km de piste pentru biciclete sau care le închiriază gratuit

Delta Neajlovului, loc de escapadă pentru cei sătui de aglomerația din București

Locul unde puteți admira laleaua pestriță, floare protejată de lege

Turiştii au luat cu asalt staţiunile montane, profitând de vremea frumoasă