Litoralul romanesc isi deschide in aceasta vara muzeul subacvatic. Cat costa un sejur de explorare a epavelor antice
Vara asta se anunta incitanta pentru turistii care isi vor petrece concediul la Marea Neagra.
Cei care iubesc scufundarile sunt asteptati la muzeul subacvatic. Din Constanta, de la Navodari, si pana in Bulgaria, la Kaliakra, turistii vor putea explora diverse epave. Este vorba despre submarine, nave de razboi, dar si corabii antice.
De la Navodari si pana in Bulgaria, spre Capul Kaliakra, se intinde un pradis pentru amatorii de scuba-diving.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Aici se gasesc atat epave din cel de-al Doilea Razboi Mondial - avioane, submarine si nave - pana la artefacte datand din antichitate.
Submariul sovietic, scufundat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, se afla in dreptul statiunii Costinesti, la 16 kilometri in larg.
Gheorghe Oaie, director Institutul pentru Cercetari Marine Constanta: "El a fost identificat, verificat si atat, urmeaza investigatiile de detaliu, dar aici trebuie sa fim foarte atenti pentru ca fiind nave de razboi pot fi obiecte la bord care pot crea probleme. Pozitia, de regula, nu se da pentru ca altfel exista pericolul de a fi jefuite."
Un al doilea submarin sovietic, scufundat dupa ce a lovit o mina marina in Marea Neagra, se afla la o distanta de 3,5 mile de portul Constanta, la adancimea de 30 metri.
Submersibilul a distrus in 1942 o nava care transporta 800 de evrei din Romania care voiau sa ajunga in Palestina. Este considerat unul dintre cele mai mari dezastre maritime din istoria interbelica.
O alta epava este cea a distrugatorului sovietic "Moskva", anihilata de nave de lupta romanesti in vara lui 1941. Se afla undeva intre Agigea si Eforie, la peste 20 de kilometri in larg.
Mircea Popa, scafandru: "Niste imagini pe care un scafandru le vaneaza, asta vrea sa vada sub apa, un tun de calibru 140 care sta deasupra lui."
Pasionatii de scuba-diving nu pot ajunge singuri in aceste zone de o frumusete deosebita. Ei trebuie sa apeleze la firme specializate, cu scafandri profesionisti, care fac excursii la siturile arheologice.
Sejururile tin intre 5 si 7 zile, cu tarife plecand de la 300 de euro. Cei care nu au brevet, se pot scufunda doar pana la 6 metri, insotiti de un instructor.
Glicherie Caraivan, manager proiect: "De exemplu, epava de la Vama Veche, e pe 6 metri adancime. La Tuzla mai este una pe 8-10 metri, foarte usor accesibile."
Toate aceste descoperiri au fost facute in cadrul unui proiect romano-bulgar. Practic, se va crea un muzeu subacvatic, perfect cartografiat si se vor putea astfel organiza tururi pentru scafandrii amatori.
Sursa: Pro TV
Etichete: litoral, marea neagra, scufundari, scafandri,
Dată publicare:
25-02-2015 20:20