Distrugatorul USS Donald Cook soseste in Marea Neagra. Scopul: sa promoveze "pacea si stabilitatea"

Ultima actualizare: 29-12-2014 07:02
USS Donald Cook

Distrugatorul lansator de rachete USS Donald Cook soseste vineri in Marea Neagra pentru a promova pacea si stabilitatea in regiune, informeaza un comunicat postat pe site-ul Fortei Navale americane Europa-Asia.

Prezenta distrugatorului USS Donald Cook in Marea Neagra reafirma angajamentul Statelor Unite in vederea consolidarii parteneriatelor si capacitatilor operationale comune intre SUA, NATO si partenerii regionali, se arata in comunicat. "Prezenta (distrugatorului USS) Donald Cook in Marea Neagra are ca scop sa ofere asigurari si in acelasi timp sa demonstreze angajamentul nostru de a coopera indeaproape cu aliatii NATO in vederea consolidarii securitatii maritime", a declarat comandantul navei, comandorul Charles Hampton.

Fortele navale americane trimit in mod regulat nave in Marea Neagra, in conformitate cu legislatia internationala si cu Tratatul de la Montreux.

USS Donald Cook s-a mai aflat anul acesta in Marea Neagra, in perioada 10-24 aprilie, cand a efectuat o vizita in portul Constanta. Un avion de vanatoare rus a zburat atunci la joasa altitudine, in mod repetat, deasupra distrugatorului american Donald Cook, Pentagonul condamnand actiunea "provocatoare si neprofesionista" a Rusiei.

Ankara a semnalat la 13 aprilie prezenta unui avion rus de recunoastere in Marea Neagra, in apropierea spatiului aerian al Romaniei, Bulgariei si Turciei. Potrivit Statului Major al armatei turce, un avion militar rus de tip Iliusin IL-20 (Coot-A, conform terminologiei NATO) a fost observat in spatiul international, in largul coastelor Romaniei, Bulgariei si Turciei. "Apropiindu-se dinspre Romania, un avion rus de tip Iliusin IL-20 a zburat 30-40 de kilometri paralel cu coastele Turciei, in spatiul aerian international", a precizat Statul major al armatei turce. Fortele aeriene turce au trimis patru avioane de vanatoare de tip F-16, de la bazele aeriene Bandirma si Merzifon.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO