Lectia turismului predata la Viscri. Oamenii vin de la zeci de kilometri sa invete cum sa faca bani din pastrarea traditiilor

Dată publicare: 22-05-2014 19:51
Dată actualizare: 25-05-2014 00:07


Succesul oamenilor din Viscri reprezinta o lectie pe care o pot invata toti cei care locuiesc in case traditionale. 40 de gospodari din Mures au mers, joi, in vizita sa vada casa Printului Charles.

Musafirii vor invata cum se renoveaza casele bunicilor pe care strainii le adora, iar locuitorii din Viscri le vor demonstra cum se fac bani din pastrarea traditiilor.

Venite de la 80 de kilometri distanta, gospodinele de la Zagar au studiat fiecare colt al casei mostenitorului coroanei Marii Britanii, sperand ca vor afla de ce are succes. Au inteles ca din satul lor mai toate lucrurile traditionale apreciate acum de straini s-au pierdut.

Vizitatorii au fost impresionati si de o sura din Viscri, transformata in spatiu de locuit, care pastreaza perfect aspectul traditional al zonei.

"Cheia succesului de a trai bine intr-un sat si a nu fi nevoie sa pleci in strainatate la lucru este spiritul de comunitate si respectul pentru ceea ce avem", este de parere Caroline Fernolend, de la Fundatia Mihai Eminescu Trust.

15 ani au trecut de cand printul Charles vine la Viscri, iar zona este vizitata anual de 15.000 de turisti. Desi modelul de conservare a zonei functioneaza cu succes, localnicii din Zagar se tem ca nu vor putea sa-l aplice si la ei.

"Exista si la noi meseriasi, oameni care ar putea sa-i invete chiar si pe altii sa faca aceste lucruri, dar ideea de unire, de colaborare ii sperie, unii mai au o teama ancestrala de la fostul CAP", Cornel Tantareanu, primarul comunei Zagar.

Tocmai din acest motiv cateva fundatii ii invata cum sa conserve tot ce-i autentic si sa nu piarda casele ridicate in stil traditional.

"Daca Venetia la inceputul secolului al XX-lea ar fi decis sa-si modernizeze cladirile, nu ar fi avut nicio problema. Sunt atat de multi bani care intra in bugetul orasului datorita unicitatii sale, datorita faptului ca oamenii vor sa viziteze aceasta mostenire culturala", a spus Daniel Thorne, Global Heritage Fund.

In cadrul proiectului "Veni vidi vici", finantat de Ministerul Culturii, peste 1.200 de proprietari de case traditionale din 31 de localitati din Mures, Brasov si Sibiu vor vizita Viscri si vor invata metode traditionale de restaurare a caselor vechi.

Tags: viscri, turism,


VIDEO PROTVPLUS.RO