În plină epidemie de pestă porcină, la Oradea are loc festivalul ”D-ale porcului”
Pofticioșii au avut sâmbătă dezlegare la carne de porc, la Oradea! Şi nu oriunde, ci la un festival al cărui nume spune totul, "D-ale porcului", şi la care bucătarii s-au întrecut în prepararea delicateselor tradiționale.
În plină epidemie de pestă porcină, carnea a fost însă atent verificată înainte de a sfârâi pe grătare. Învăluiți de mirosuri ademenitoare, bucătării iscusiți au pregătit bucate tradiționale din porc, iar totul s-a desfășurat sub formă unei competiții.
Bucătar: ”Slănină de porc Mangalița, salam de casă, cîrnați de casă, uscat, afumat."
La festival au participat 17 comune din Bihor, dar și una din Satu-Mare și trei din Ungaria.
Bucătar din Ungaria: "Avem caltaboș special, cu ceapă, avem sângerete, koromporkol".
Competiția bucătarilor a fost totodată și bucuria gurmazilor.
Preparatele au fost evaluate de o echipă de chefi și de organizatori.
Chef Ștefan Bercea, președinte juriu: ”Gustul va predomina, vor putea câștigă cei care fac preparate gustoase. Jurizăm și organizarea, aspectul mesei, prezentarea."
Nicolae Pop, organizator: "Sperăm că această tradiție, a preparării tradiționale a porcului, să rămână pentru totdeauna, în zona noastră, indiferent de epidemii, de modernizare și de toate care vin peste noi."
Festivalul "D-ale porcului" se încheie duminică, 25 noiembrie.