HARTA NEAGRA a destinatiilor turistice. Care sunt tarile pe care Ministerul de Externe ne sfatuieste sa le evitam
Atacul terorist de la muzeul din Tunis, in urma caruia turisti straini au fost tinte vii, tulbura apele si la Bucuresti.
Aceasta destinatie exotica si aparent inofensiva se regaseste in propunerile agentiilor de turism alaturi de Egipt, Iordania si Maroc.
Desi organizatorii excursiilor ii incurajeaza pe oameni sa nu se teama si sa renunte la vacantele planificate in aceste tari, Ministerul Afacerilor Externe recomanda prudenta sau chiar evitarea anumitor destinatii.
Dupa atacul terorist de la Tunis, mai multe agentii de turism din Polonia au anulat calatoriile in aceasta tara. Ba mai mult: turistii aflati acolo au fost fortati sa se intoarca acasa imediat: "Eram intr-o excursie in desertul Sahara. Ghidul nostru turistic ne-a spus ca suntem in siguranta acolo, dar apoi a avut loc atacul. Se pare ca astfel de lucruri se pot intampla oriunde".
In Romania, in schimb, consultantii nostri in turism sustin ca nicio calatorie in tarile din Orientul Apropiat si Mijlociu nu a fost inca anulata. Dar Ministerul Afacerilor Extern a pus clar Tunisia pe harta statelor cu risc.
Atacul terorist din Tunisia vine intr-un moment in care romanii incepusera sa prinda curaj si sa-si doreasca din nou sa viziteze tarile din regiune. De altfel, anul acesta au fost reintroduse cursele charter catre Egipt si Iordania, iar agentiile de turism vin cu oferte atractive pentru aceste destinatii.
Daca Iordania nu au fost deocamdata incidente, nu acelasi lucru se poate spune si despre Egipt. Tot MAE ne recomanda sa evitam aceasta tara. Se pot face calatorii turistice doar in statiunile Harghada, Sharm el Sheik si Dahab, dar nu sunt incurajate deloc drumetiile in afara lor.
Domnul Constantin isi doreste de multa vreme sa vada piramidele. Mai are insa de asteptat: "Nu pot sa-mi permit, nu sunt de unul singur si nu pot sa risc"
Pe lista celor de la Externe sunt mentionate, cu risc mediu, Marocul si Algeria, asta in timp ce Marocul chiar incerca sa patrunda din nou pe piata romaneasca.
"Tunisia s-a confruntat cu un caz izolat. Nu vad un motiv real pentru care ar trebui sa anulam cursele charter, asa cum nu am vazut un motiv pentru care ar fi trebuit sa anulam zborurile pentru Paris sau Statele Unite", a spus Ciprian Enea, consultant turism.
Orientul Apropiat si cel Mijlociu atrag anual cam 10.000 de romani. Acestia sunt sfatuiti sa tina cont de recomandarile postate pe siteul Ministerului Afacerilor Externe inainte de a pleca la drum. In foarte multe tari din zone au fost localizate celule ISIS, iar anumite teritorii sunt chiar controlate de aceasta organizatie terorista.
Sursa: Pro TV
Etichete: turism, isis, ministerul de externe, terorism, destinatii turistice,
Dată publicare:
19-03-2015 18:42