"Greeterii", ghizii care le arata gratuit strainilor Bucurestiul. Ce castiga din acest hobby
Strainii care viziteaza Bucurestiul sunt invitati sa descopere povestile orasului si locurile interesante care fac din Capitala noastra un spatiu unic in lume.
Cativa tineri se ofera sa-i plimbe prin zone surprinzatoare, adesea ignorate de ghidurile turistice. Isi spun "greeteri", sunt un fel de ghizi pasionati si, numai in vara aceasta, peste 100 de turisti din toata lumea s-au bucurat gratuit de serviciile lor.
Filip, Paula si Iulia sunt doar cativa dintre tinerii care ii ajuta pe turisti sa descopere orasul, dincolo de ghidurile turistice. Sunt fosti studenti, acum cu slujbe care le permit sa aiba si timp liber, dornici sa le prezinte strainilor Capitala intr-un mod fascinant.
"Aici sunt statuile unor figuri istorice, poeti sau prozatori, care au venit in acest parc sa-si caute inspiratia", prezinta tinerii Parcul Cismigiu.
Bucurestiul este plin de povesti, spun acesti ghizi, care nu bifeaza doar obiective turistice clasice, ci le arata oaspetilor cum e viata adevarata a orasului: unde poti sa te distrezi si sa mananci bine, unde ai parte de experiente inedite, ce anume face din Capitala un loc unic.
Entuziasti, tinerii fac toate acestea, fara sa ceara un leu. Ideea a fost preluata din strainatate.
Filip Bunea, co-fondator Bucharest Greeters: "Mergand in Tel Aviv cu Irina, am beneficiat de un astfel de serviciu. Dupa ce am vazut cu ochii nostri cum e sa descoperi un oras cu un localnic si sa-i afli povestile ascunse, mi-am dat seama ca si Bucurestiul are nevoie de o astfel de initiativa".
Ce au acesti tineri de castigat? Multi prieteni in toate colturile lumii.
Paula Posea, greeter: "Poti sa te duci sa-i vizitezi. E foarte interesant. Ei te cheama: 'hai si la mine, ca mi-a placut la tine'".
Exista o retea internationala de astfel de voluntari in turism, numiti greeteri. Cine vrea sa se bucure de serviciile lor, ii contacteaza pe site-ul bucharestgreeters.ro.
"Acesti tineri ne-au aratat locuri din Bucuresti pe care nu le gasim in ghidurile turistice", spune Magnus, un turist din Marea Britanie.
"Povesti despre istoria lor, strazi laturalnice unde s-a intamplat ceva, lucruri diferite, care insufletesc orasul", spune Ben, alt turist strain.
Pana acum, peste 100 de turisti din 12 tari, de pe 3 continente, au cunoscut Bucurestiul altfel, cu ajutorul lor.