Experiment Stirile ProTV: Indicatoarele dezamagirii. Cum isi bate joc Romania de edificii istorice
Lasati sperantele acasa daca vreti sa vizitati monumentele din Dobrogea. Desi exista indicatoare pe sosea, la fata locului veti fi dezamagiti.
Unele cetati medievale, parca ar fi magazine satesti, inchise cu ferestre termopan, iar din altele au ramas doar legendele pe un camp plin cu buruieni. Strainii scot bani frumosi din edificiile istorice de care au mare grija, in timp ce noi dam cu piciorul unei surse de venit. Si ne batem joc de trecut.
Optimisti, vrem sa vizitam stravechile Biserici din Creta de langa Murfatlar. Ajungem usor, pentru ca pe drum intalnim destule indicatoare turistice. La destinatie insa, totul e inchis, imprejmuit cu un gard...
Strainii s-ar fi mandrit cu un astfel de monument arheologic datand din secolul al IX-lea inainte de Hristos, dar noi il tinem inchis.
Cu un gust amar, ne continuam traseul spre nord. Chiar de la intrarea in judetul Tulcea, suntem anuntati ca zona este plina de cetati si biserici de sute de ani. Urmam primul indicator, din zona localitatii Nufarul.
Biserica germana, un monument construit acum mai bine de doua sute de ani. Gardul este daramat, acoperisul bisericii, la fel. Locul este parasit, totul este o ruina, iar pericolele te pandesc la tot pasul pentru ca peretii se pot prabusi in orice moment.
Mergem mai departe spre cetatile Salsovia si Proslavita. Pe prima nu reusim sa o gasim, intrebam un localnic, urmam indicatorul si ...surpriza.
Iti ia ceva timp sa-ti dai seama ca este o cetate. Arata mai degraba ca un magazin inchis cu geamuri termopan si doar la o privire mai atenta zaresti o bucata mare de piatra. Usa este incuiata asa ca obiectivul poate fi vizitat doar pe dinafara.
Ne uitam lung in zare si ne oprim langa alte indicatoare spre o destinatie - fantoma: Cetatuia, o asezare getica, acum doar o movila de pamant, acoperita cu buruieni. Si parasim Dobrogea, fara sa fi vazut mare lucru.