Epavele și cetățile din adâncul Mării Negre, mai accesibile curioșilor

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Vineri 06 Octombrie 2017 19:29
Categorie: Travel

Românii dornici de aventuri la mare, dar şi turiştii străini, vor putea face scufundări, la zeci de metri adâncime, în apropierea plajelor litoralului românesc. Specialiştii au pregătit cinci rute subacvatice.

Şi chiar dacă Marea Neagră nu este una tocmai limpede, scufundătorii vor avea ocazia să descopere nave militare din timpul celor două războaie mondiale, epave ale unor corăbii antice, dar şi vechi cetăţi.

Aflată la marginea digului de protecţie din portul Constanţa, la peste 20 de metri în adâncuri, epava navei You Xiu ascunde o poveste tragică.

Vasul, sub pavilion Hong Kong, s-a scufundat în urmă cu 22 de ani, din cauza unor probleme la motor şi a condiţiilor meteo nefavorabile. Niciunul unul dintre cei 27 de membri ai echipajului nu a supravieţuit.

Epava este doar una dintre cele aproape 40, câte există pe teritoriul românesc al Mării Negre.

15 dintre ele, aflate la cel mult 40 de metri adâncime şi o distanţă de maximum 40 de mile marine de ţărm, pot fi explorate de pasionaţii de scufundări. Ajutaţi de arheologi, cercetătorii de la Institutul de Cercetări Geologice şi Marine au întocmit o hartă a epavelor şi cinci trasee de scufundare, care pleacă toate din Portul Tomis.

Prima rută porneşte chiar din din zona Cazinoului din Constanţa şi este considerată cea mai uşoară. La doar 100 de metri de Cazino veţi descoperi prima epavă, iar alte două sunt în zona digului de larg.

În adâncuri, scafandrii pot vedea, printre altele, epava navei germane Arkadia SS, care s-a scunfundat în 1943, în urma impactului cu o mină. Şi mai veche decât aceasta este distrugătorul Moscova, lovit de bateria de coastă de la Agigea, în 1941.

Cătălin Dobrescu, arheolog: „Pe ţărmul Marii Negre este o înşiruire de oraşe antice, medievale, iar platoul Mării Negre conţine o multitudine de epave antice, din Primul şi al Doilea Război Mondial, care sunt atractive din punct de vedere al turistului care face dive."

Hărţile cu epavele din Marea Neagră au fost realizate în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene şi au fost distribuite tuturor centrelor nautice de pe litoralul românesc.

În ultimii ani, România a devenit tot mai atractivă pentru turismul acvatic, însă lucrurile sunt abia la început.

O oră de scufundare cu instructor costă 130 de lei, iar pentru cursurile de iniţiere nu se plăteşte mai mult de 1300 de lei. Echipamentul de scufundare se închiriază cu 60 de lei pe oră. 

Șerban Ionescu, instructor de scufundări: „Mulţi străini, care vin în ţară, întreabă despre aşa ceva. Sunt obişnuiţi ca destinaţiile care au mare să le ofere şi activiatea asta de scufundări şi în România se întâmplă aşa cu jumătate de măsură."

Ilie Jeciu, instructor de scufundări: „Chiar vă recomand o scufundare în Marea Neagră. Cei care au făcut-o vă pot povesti, acolo este o altă lume."

Până acum, comorile din adâncurile noastre au fost prea puţin promovate. În schimb, vecinii bulgari fac bani frumoşi din scufundări, iar că să atragă şi mai mulţi turişti au scufundat intenţionat în zona portului Varna avionul oficial al fostului lider comunist Todor Jivok.

NASA a descoperit ca Marea Neagra si-a schimbat culoarea in ultimul an. Cum explica cercetatorii acest fenomen
NASA a descoperit ca Marea Neagra si-a schimbat culoarea in ultimul an. Cum explica cercetatorii acest fenomen
VIDEO PROTVPLUS.RO
turism romania
Românii se bat pe pachete de vacanță în stațiunile de la noi. Cât costă un sejur de Revelion
Când încep târgurile de Crăciun și care sunt cele mai frumoase din Europa
Cât costă o cameră pe Litoral în această perioadă. Motivul pentru care vin tot mai mulţi turişti
Vremea bună a atras turiștii la munte. Caprele negre și-au făcut apariția în Piatra Craiului
Un primar a modernizat 37 km de drum în Apuseni. Câţi turişti vin acum în satul său
Castelul din România care a atras atenția producătorilor de la Hollywood. Turismul în zonă înflorește
thailanda
Țara care scoate vizele pentru turiștii din România și alte 20 de țări, în decembrie și ianuarie
Turiştii au profitat de vremea frumoasă ca să umple muntele de gunoi şi miros de mici
Capre negre, în Piatra Craiului. Sfatul specialiştilor pentru cei care vor să le fotografieze
Porsche, Ferrari și Lamborghini se promovează folosind peisaje de la noi din țară
6 destinații din Europa în care se mănâncă foarte bine
Hotelul din insulele Maldive în care o noapte de cazare costă 50.000 de dolari