NASA a descoperit ca Marea Neagra si-a schimbat culoarea in ultimul an. Cum explica cercetatorii acest fenomen
Marea Neagra devine de la un an la altul o mica perla de azur, care a atras atentia inclusiv cercetatorilor de la NASA.
Cercetatorii de la NASA au publicat imaginea compusa din sute de fotograme suprinse de mai multi sateliti aflati in acelasi timp deasupra Marii Negre. De la mal spre larg se vede cum marea a devenit turcoaz, la fel ca suratele sale cu salinitate mai mare, precum Mediterana.
Schimbarea este vizibila daca ne uitam de pilda la fotografiile de anul trecut. De altfel specialistii romani studiaza fenomenul de multa vreme. Asa au descoperit ca aceasta nuanta splendida este data de un microorganism specific Marii Mediterane.
Marea Neagra are toate sansele sa devina marea albastra iar totul se datoreaza unei alge care se raspandeste din ce in ce mai rapid in largul marii. Planta infloreste in perioada mai-iulie si confera apei o culoare de un albatstru pur ca in Grecia sau in Hawai.
Microorganismele vegetale-fitoplantonul-preiau din mediul marin carbonatul de calciu si astfel, celulele lor, reflecta aceasta culoare speciala in lumina soarelui. Din pacate desi ecosistemul marii se reface, anumite specii de vietuitoare nu vor migra aici.
Florin Timofte, biolog marin: "Caracatita si calamarul nu se vor putea adapta niciodata la conditiile Marii Negre, in primul rand diferenta majora de salinitate intre Marea Mediterana, unde traiesc ele, si datorita variabilitatii foarte mari a temperaturilor de plus 20 si ceva de grade 30 in timpul verii pana la minus 2,3,4 grade in iarna."
In schimb multe specii disparute se vor intoarce in apele noastre lucru pe care abia il asteapta pescarii. Matei Datcu, pescar: "Din pacate, ca si peste sau flora marina, sunt mult mai reduse decat in Mediterana. Au aparut cateva specii, de exemplu rapana, care e venita pe fundul vapoarelor, mai sunt cateva crustacee."
Marea Neagra isi tradeaza numele in special la sfarsitul primaverii.
Sursa: Pro TV
Etichete: marea neagra, alge, nasa, culoare, pesti, fauna, mediterana, albastru,
Dată publicare:
14-06-2017 19:11