Englezii fac recensamantul lebedelor de pe Tamisa. "E o traditie din vremea cand erau surse foarte importante de hrana"


Ultimul update: Sambata 22 Iulie 2017 07:09
Data publicarii: Miercuri 19 Iulie 2017 08:01
Categorie: Stiri Turism

Pe Tamisa este in plina desfasurare recensamantul anual al lebedelor. Gratioasele pasari sunt urcate in barci si duse pe mal, unde sunt masurate, cantarite si li se verifica starea de sanatate.

Operatiunea furnizeaza date importante despre impactul activitatilor economice asupra acestei specii protejate. Ritualul - care a devenit un magnet pentru turisti - dureaza aproximativ 5 zile.

Numaratul lebedelor are loc an de an, in ultima saptamana din iulie. Voluntari, in barci impodobite cu blazonul reginei, vaslesc pe Tamisa in cautarea inaripatelor, aflate sub protectia casei regale.

David Barber, responsabil cu numararea lebedelor: "Este o traditie care dateaza din secolul al XII-lea, cand lebedele erau o sursa foarte importanta de hrana. Erau servite la banchete regale si la petreceri."

In zilele noastre, altul e scopul recensamantului. "Acum este vorba despre conservarea speciei, de cercetare, iar lebedele, bineinteles, nu mai sunt mancate" , spune David Barber.

Cel care zareste un grup de lebede ii anunta in gura mare si pe ceilalti cu traditionalul "All Up", un fel de "ridicati-le la bord". "Inconjuram fiecare familie de lebede cu barcile, le luam de pe apa si le ducem la mal, unde le cantarim, le masuram si le verificam sa vedem daca au rani sau probleme de sanatate."

Informatiile sunt adunate pentru a vedea numarul si starea de sanatate a populatiei de lebede. Voluntarii care se ocupa de acest proces spun ca, in ultimii ani, au observat o reducere a numarului de pui, care sfarsesc de multe ori prinsi in carligele de pescuit, sunt atacati de caini sau vanati de oameni. Anul acesta, dupa prima zi de numaratoare, sunt optimisti.

Pe de alta parte, ritualul de pe Tamisa aduna pe mal foarte multi localnici si turisti. Rezultatul final al numaratorii va fi anuntat la sfarsitul saptamanii.

VIDEO PROTVPLUS.RO