Lebedele siberiene care fac senzatie la Slatina. De 10 ani, pasarile vin in fiecare iarna pe raul Olt
Oaspeti plini de eleganta fac senzatie, la Slatina. Mai multe lebede siberiene au poposit pe raul Olt, spre incantarea localnicilor, care le admira de pe mal.
Scenele se repeta in fiecare iarna, de 10 ani, si - niciodata, spun oamenii - privelistea nu isi pierde din farmec.
Podul din Slatina, ce trece peste raul Olt, a devenit punct turistic, de cand gratioasele pasari s-au oprit in zona. Oamenii vin sa le admire si fac si o multime de fotografii.
"Vin mereu sa vad lebedele pe lac, sunt de o frumusete rara."
"Sunt o splendoare, toata lumea se opreste sa le vada. Chiar este un punct de atractie aici, la pod."
Cand se raceste vremea, lebedele siberiene se retrag din Nordul Europei si din Siberia, spre zone cu clima mai calda. Multe se indreapta spre Delta Dunarii, dar a devenit deja o traditie ca o parte dintre ele sa se opreasca pe raul Olt, unde raman pana primavara.
Daniela Balsanu, Agentia pentru Protectia Mediului Olt: "La noi au gasit conditii prielnice cum ar fi temperatura, hrana, apa. Prezenta lebedelor pe lacurile de acumulare de pe raul Olt este un semn de sanatate pentru mediu. Ecosistemul nu a fost distrus."
Localnicii spun, dezamagiti, ca numarul inaripatelor scade de la an la an.
"Totul a disparut. Lebedele au disparut, ratele au disparut, gastele, hai, ca se duc indelta, dar ratele unde sunt?!"
"Erau 100 si ceva de lebede aici, mai jos erau reo 800. Din cauza pescarilor care baga secerile s-au imputinat."
Aceste pasari sunt protejate de lege, asa ca oricine indrazneste sa le vaneze ori sa le captureze risca amenda sau chiar o pedeapsa cu inchisoarea, de la 3 luni la 1 an. Chiar zilele trecute, pompierii din Olt au salvat o lebada, care avea aripa ranita.