Pasarile calatoare nu mai migreaza in tarile calde, din cauza conflictelor de acolo. Motivul pentru care prefera Romania

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Duminica 29 Ianuarie 2017 07:16
Data publicarii: Joi 26 Ianuarie 2017 18:25
Categorie: Stiinta

De foame si de frig sufera mii de pasari salbatice care si-au cautat refugiul la noi, insa iarna s-a dovedit mai geroasa decat pot ele sa suporte. Astfel ca lebedele, ratele salbatice sau pescarusii nu mai gasesc hrana si depind de mila oamenilor.

Lipsa unor programe de protectie pentru sarmanele vietati face ca situatia sa devina si mai grava. In tot acest tablou sumbru au aparut si primele cazuri de gripa aviara. Pe Somes foarte aproape de centrul Clujului sute de lebede cormorani pescarusi si lisite si-au gasit adapost. Specialistii spun ca o mare parte dintre ele au migrat din tari precum Polonia, Suedia sau Ungaria unde temperaturile sunt foarte scazute si apele au inghetat.

Pasarile au venit in Romania de cateva saptamani si vor ramane aici cel putin doua luni, spun ornitologii. "O parte dintre ele sunt ale locului, din tara noastra, o parte pot sa fie din nordul Europei si Asiei dar gasim si din Siberia pasari care ierneaza la noi", Papp Tamas, ornitolog si presedinte al Asociatiei Milvus.

Cumplit este ca multe nu vor prinde primavara pe lacurile bocna. Iarna e grea iar ele sunt slabite. Uneori, oameni cu suflet mare isi pun vietile in pericol si incearca sa le salveze, cum s-a intamplat, recent, in Buzau, unde un pompier militar a tras o lebada la mal insa frigul a ajuns-o si nu si-a mai revenit.

Si lacurile de langa Marea Neagra au fost invadate de mii de zburatoare: lebede, cormorani, rate salbatice, pescaruri sau gainuse de balta. Toate isi cauta o sursa de hrana. Cercetatorii spun ca, in timp, unor grupuri li s-a schimbat comportamentul si nu mai migreaza pe rutele folosite de mii de ani: Romania - Bulgaria- Grecia, Egipt si Asia Mica.

Adrian Balba medic veterinar: "In sud, acolo unde ar fi vrut si ar fi trebuit sa plece, nu mai sunt conditii de habitat de iarna, razboi, ocuparea de catre oameni a habitatelor lor, distrugerea habitatelor lor. Toate au facut ca mai jos de Balcani sa nu mai fie conditii prea bune pentru trai. La noi raman destul de multe fiindca avem Marea Neagra si au o solutie."

Pasarile migratoare nu mai zboara spre tarile calde, spun ornitologii. La noi in tara sunt peste 350 de specii dintre acestea mai bine de jumatate s-au adaptat temperaturilor scazute ale iernii si au devenit astfel sedentare. Insa, daca nu gasesc aici suficienta hrana se sting. Altele sunt rapuse de gripa aviara, pentru ca au imunitatea scazuta.

Autoritatile au mers, chiar joi dimineata, in Portul Midia de unde au ridicat mai multe pasari moarte. Pana acum, in Romania, au fost confirmate mai multe cazuri de gripa aviara la pasari salbatice in judetele Bacau si Iasi.

Alerta la Targu Mures, unde s-a descoperit un focar de gripa aviara. Virusul, adus aproape de oras de cateva lebede negre
Alerta la Targu Mures, unde s-a descoperit un focar de gripa aviara. Virusul, adus aproape de oras de cateva lebede negre
VIDEO PROTVPLUS.RO
virus, spital
Motivul pentru care medicii americani au infectat intenţionat mai mulți copii cu HIV
Descoperire îngrijorătoare într-o regiune izolată a Munților Pirinei. „Este un pericol”
Descoperire unică în mumia veche de 42.000 a unui mânz. Explicația fenomenului
Descoperire istorică într-un muzeu din Kenya. Ce s-a găsit într-un simplu sertar
O echipă de cercetători americani a reînviat creierele unor porci la 4 ore de la moarte
Pe Titan ar putea exista viață extraterestră. Descoperirea făcută de NASA
În viitor, creierul uman va fi conectat la internet. Când va fi gata tehnologia
În viitor, creierul uman va fi conectat la internet. Când va fi gata tehnologia
Fosilă unică găsită în România. Când a trăit fiara cu 4 rânduri de dinţi
Prima inimă din țesut uman obținută cu ajutorul unei imprimante 3D, în Israel
Resturile unui monstru cu nenumărate tentacule, găsite în Anglia. Când ar fi trăit
A fost descoperită o nouă specie umană. Explicațiile oamenilor de știință
Experiment. Traseul unui morun eliberat de cercetători în Dunăre, în urmă cu 6 ani