Partia de doua milioane de euro care nu prea are schiori. Primar: "Nu putem sa ne punem noi cu natura"
Au sperat ca vor da lovitura, insa in lipsa unei strategii au aruncat banii pe geam.
Este vorba despre autoritatile comunei Jina, din judetul Sibiu, care au investit peste doua milioane de euro intr-o partie de schi care, din pacate, este mai mult pustie.
Turistii nu stiu de existenta ei, iar de trei sezoane incoace doar localnicii au testat-o. Insa nu prea des, pentru ca nu a nins din belsug.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Turistii care vor sa ajunga pe Transalpina, trec si prin comuna Jina. Cum numarul lor este impresionat, autoritatile au crezut ca o partie de schi o sa ii determine sa ramana la Jina.
Asa ca in doar doi ani au facut una de 560 de meri pe o vale, intre dealuri. Au adaugat si o instalatie de teleschi, doua tunuri performante de zapada si un ratrac.
Inaugurata in 2012, partia s-a bucurat de succes doar cateva zile. Chiar daca Jina este situata la peste 1000 de metri, clima nu este una favorabila ninsorilor bogate.
Solutia ar fi stat in tunurile de zapada, numai ca in lipsa temperaturilor scazute, nici macar acestea nu au putut sa salveze situatia.
Vasile Beschiu, primar Jina: "Functioneaza cam o luna pe an, in timpul cand este zapada de la mama natura practice. Clima s-a dereglat cu totul, iarna rar cand sunt temperarturi de minus, asta este, nu putem sa ne punem noi cu natura."
Primarul ales recent este constient de paguba de doua milioane de euro dar trebuie sa suporte proiectul cu bune si cu rele. Vreme de 5 ani partia trebuie sa-si pastreze destinatia intiala. Recunoaste insa ca cei 100.000 de lei necesari pentru intretinerea pe un an puteau fi investiti in altceva.
Vasile Beschiu, primar Jina: "Suntem obigati, avand 60% din costurile totale ale partiei facute cu bani de la UE, sunt obligati 5 ani de zile sa functioneze daca nu trebuie sa-i dam inapoi."
Pavel Cuntan, localnic: "Nu e rentabila pentru comuna noastra, nu aduce absolute nimic."
Reporter: "Intreba lumea de ea?"
Pavel Cuntan: "Nu intreba nimic, ca nu au la ce intreba. Nu se intereseaza nimeni de asa ceva."
Nicolae Muntean, localnic: "Rar, foarte rar cu turistii. Ei se duc pe Transalpina, aici nu e o randuiala buna."
Reporter: "Se putea face altceva de banii aia? Aveti apa, e canalizare?
Nicolae Muntean: "Apa avem, canalizare nu. Ne-am ales cu partia asta de schi."
In acest sezon instalatia de transport pe cablu nici macar nu a fost pornita. Chiar daca ar fi fost zapada si conditii prielnice vizitatorii nu au la dispozitie un restaurant unde sa ia o gustare sau sa bea un ceai cald.
Autoritatile din Jina spun ca vor incerca sa atraga investitori din noul sezon. O urcare costa doar 2 lei iar un abonament pentru o zi, 30 de lei.