Locul care odata era statiunea preferata a intelectualitatii, Paltinis, si-a pierdut farmecul. Ce scuze gasesc autoritatile

Ultima actualizare: 12-02-2017 07:16
paltinis

Paltinis, una dintre primele statiuni montane construite la noi, si-a pierdut stralucirea de odinioara.

Preferata de intelectualitatea interbelica, pentru liniste si rafinament, statiunea aproape ca a disparut de pe harta turismului romanesc.

Pe langa cateva partii nu mai are mai nimic, se plang oaspetii, iar drumurile si canalizarea sunt jalnice, completeaza putinii investitori din zona.

Paltinisul a aparut la sfarsitul secolului al 19-lea. Comunitatea germana s-a ambitionat sa ridice aproape de Sibiu o statiune aidoma celor tiroleze pe care sasii le vizitau an de an in inima Imperului Austro-Ungar.

Au ales un loc de o frumusete aparte, la peste 1500 de metri altitudine, in Muntii Cindrel. Curand au aparut primele cabane de lemn legate intre ele cu poteci si carari prin padure.

Anii comunismului au adaugat cele doua partii de schi, dar farmecul de odinioara al statiunii a palit.

Turist: "In primul rand niste drumuri mai bune cat de cat. Si mai multe locuri pentru turisti de stat la baza partiei ca e aglomerat."

Turist: "Viata de seara lipseste aici. Poate pentru vremea mai urata sa fie ceva o sala de spectacole, unde sa mergi cu copii."

Turista: "Poate niste facilitate mai mult turism pe langa oaza asta de schi."

Cu un farmec burghez aparte, Paltinisul a fost candva statiunea preferata a intelectualitatii romanesti. Filosoful Constantin Noica si-a petrecut aici ultimii ani de viata, iar vila numarul 12, unde a infiintat celebra "Scoala de la Paltinis" exista si acum. Candva, un loc de pelerinaj si bucurie in acele trimpuri grele.

Razvan Pop, viceprimarul municipiului Sibiu: "Proprietarii si-au dorit in urma cu doi ani sa claseze respectiva cladire. Ca si monument istoric. M-as bucura sa o vad deschisa publicului si oricine sa mearga in Paltinis si sa descopere mostenirea lui Noica."

"Oricine NU sta la Paltinis trebuie sa se simta in exil" - spunea Noica. Acum, intreaga zona pare exilata de autoritati.

Andy Fazekas, investitor: "Momentan turismul de iarna este axat pe weekenduri si pe cele doua sapatamani sau trei de vacanta."

Ciprian Baltador, proprietar pensiune: "Aici statul nu a investit deloc in ultimii 20 de ani. Tot ce se face in Paltinis se face pe banii privatilor, inclusiv canalizare, apa, iluminat public, nu exista o implicare nici macar minima a autoritatilor."

Scuza autoritatilor e mereu aceeasi: desi cartier al Sibiului, Paltinisul se afla pe terenurile a trei comune: Rasinari, Gura Raului si Poplaca.

Din aceasta cauza, orice decizie este luata mai greu, chiar daca ar fi pentru binele comunitatii. Consiliul Judetean si Primaria Sibiu sustin ca vor investi 5 milioane de lei in infrastrustura statiunii. N-au precizat insa cand vor face pasul de la vorbe la fapte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO