Locul din România unde se face cea mai bună zacuscă. Ingredientul secret
Cine ajunge să cunoască Dobrogea se îndrăgosteşte pentru totdeauna, inclusiv de gastronomia zonei.
Pe asta mizează şi cei mai renumiţi producători locali, din Constanța şi Tulcea, care vor ca românii să descopere bucătăria tradiţională şi să guste poate cel mai căutat produs de post de la noi: zacusca. Preparatul de origine slavă are de acum şi un tur dedicat lui.
Cele mai grozave tipuri de zacuscă sunt în Dobrogea.
La Cobadin, în judeţul Constanța, puteţi mânca - de pildă - o zacuscă picantă cu specific tătărăsc.
Enise Ali, comunitatea tătară: "Este practic un amestec de vinete, ceapă, ardei roşii şi în plus adăugăm ceva, acela rămâne secretul nostru''.
Cu cât înaintăm în Dobrogea, la graniţa dintre Constanța şi Tulcea, femeile fac ljutenica - bogată în ardei şi gogoşari.
Dianca Folescu, producător tradițional Vișina, Tulcea: "Cred că ingredientul deosebit este autenticitatea, în zona Vişina sunt foarte multe grădini, grădini de zarzavaturi bineînţeles, gustul zacuștei îl dă calitatea produselor."
Iar dacă vreţi să încercaţi o zacuscă aparte, atunci mergeţi la Jurilovca. Lipovenii nu o prepară niciodată fără peşte.
Valentina Koker, comunitatea lipovenilor, Jurilovca:
"Se coc ardeii, se foloseşte ceapă roşii şi peşte din lacul Razelm, folosim șalău pentru că este un peşte alb, nu are oase şi este foarte delicios."
Pentru gurmanzi, există şi zacuscă făcută de italienii stabiliţi aici.
Paula Vals, producător tradițional, Tulcea: "Această zacuscă chiar creează dependență."
Cei care promovează Dobrogea spun că zacusca este unul dintre produsele care ar putea încânta mii de turişti.
Laura Store, inițiator proiect: "Oricine ar veni de oriunde din România şi din afara ei în afară şezlongului mării şi nisipului putem oferi alternativă pe zi frumoasă şi pe zi ploioasă, iar dacă vrea să experimenteze o zacuscă poate merge în diverse locuri."
Enache Stanica, inițiator proiect: "Zacusca este suficient de generoasă ca să satisfacă orice gust, de foarte multe ori am înlocuit o masă cu o felie de zacuscă''.
Agenţii de turism susţin că Dobrogea - prin multitudinea sa etnică - poate deveni un pol al turismului culinar de la noi.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, tulcea, dobrogea, producatori, gastronomie, zacuscă,
Dată publicare:
22-03-2018 18:33