Delta Dunării, frumoasă în orice anotimp. Ce prețuri sunt în extrasezon și cu ce atracții vă așteaptă
Dacă vreți să vă relaxați în weekend, departe de aglomerație și cozi nesfârșite, oamenii din Delta Dunării vă invită să vă bucurați de frumusețea acestui loc special.
În această perioadă, se prind unii dintre cei mai gustoși pești din deltă. Iar oaspeții pot urmări o partidă de pescuit. Aventura se încheie cu un borș și cu o saramură de nota 10.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Răsăritul în vechiul port din Jurilovca are nuanțe arămii. Treziți cu noaptea în cap, pescarii își descurcă plasele și se pregătesc pentru o nouă ieșire pe lacul Razelm, în căutarea renumitului caras de Jurilovca, un pește care se adună în această perioadă în bancuri în zonele nisipoase ale lacului.
Pescuitul este unul tradițional, folosit încă din secolul trecut, numit "la vâslă".
Cosma, pescar: "Este ca un fel de sonar. Ținem rama băgată în apă până la fund și dacă e pește acolo se simte, fiecare simte, oprește și pune năvodul de jur împrejur. E un fel de sonar, depistează peștele, cum a ciocănit, a ciocănit unu, al doilea, al treilea gata, aici e bancul de pește atunci înconjoară cu năvodul și îl trage afară".
Localnicii și-au dat seama că tocmai acest pescuit tradițional este un produs turistic unic, iar comunitatea s-a unit pentru a-i invita pe turiști în deltă chiar și într-o lună de iarnă.
Pescarilor le-a venit ideea acestui nou "pachet turistic" după ce au văzut că oamenii se înghesuie la munte pe pârtii și la telecabine. Și-au spus că au și ei ceva de oferit, în acest colț al țării ferit de aglomerație.
Eugen Ion, primar Jurilovca: "Pot lua o barcă din portul pescăresc să meargă după pescari, să privească cum se prinde peștele de către pescari traditional. Până la urmă cred că este un avantaj chiar și pe sezonul de iarnă acolo unde există grupuri și există interes pensiunile sunt primitoare".
Rata de infectare în Tulcea, printre cele mai mici din țară
50 de lei costă locul în barcă și chiar dacă nu vreți să pescuiți ”la vâslă” veți fi surprinși de peisajul de vis. Apoi, la masă, vă așteaptă nenumărate feluri pregătite din carnea dulce a peștilor prinși.
Bucătăreasă: "Rețeta noastră este una tradițională, simplă. Îl tăiem, îl curățăm bineînțeles de solzi și apoi îl crestăm cât mai des. Aici la noi se servește numai pește proaspăt prins și gătit în ziua respectivă".
O cameră dublă costă în medie 250 de lei pe noapte, iar o masă de pește 20 de lei de persoană.
Mihaela Cvas, administrator pensiune: "Jurilovca poate să fie alternativa în această perioadă pentru că are și ea oportunitățile ei: un plimbat cu barca, un pescuit, o masă cu specific pescăresc. În această perioadă avem prețuri extrasezon, sunt mai mici decât în sezon și sunt mai accesibile prin urmare".
În județul Tulcea, rata de infectare cu coronavirus este de 0,5% iar restaurantele sunt deschise la jumătate din capacitate. Cei care au mai fost spun că delta merită văzută în orice anotimp.