Pentru prima dată în ultimii zece ani, în Delta Dunării, cererea de stuf pentru acoperișuri este atât de mare, încât niciun snop nu mai pleacă la export.

E drept că folosirea materialului ecologic este obligatorie conform noului regulament privind construcțiile dintre cele trei brațe ale Dunării. În unele localități aproape toate casele au acum acoperiș tradițional.

La răsăritul soarelui, pe un frig crunt, întinderile de apă de la marginea comunei Jurilova au nuanţe arămii. Pentru localnici, luna ianuarie înseamnă începutul sezonului de tăiat stuf. Aşa că se trezesc devreme şi pornesc la muncă înarmaţi cu nişte coase de mici dimensiuni modificate special pentru a reteza stuful, numite târpane.

Stuful este pus apoi la uscat şi legat în snopi, ca să poată fi manevrat mai uşor.

Muncitor: ”Perioada cea mai bună este dimineaţă pentru că este îngheţat şi se recoltează mai uşor”.

Până în 2018, 90% din stuful din Deltă ajungea în China, Germania, Olanda sau Franța, dar acum rămâne în ţară.

Valentin Feodot manager societate recoltare stuf: ”Am renunţat la export pentru că avem cerinţă foarte mare pentru acoperişuri de pensiuni şi tot stuful pentru acoperiş îl livrăm în ţară. Abia facem faţă pe piaţa internă”.

Toate pensiunile care sunt construite acum în Deltă trebuie să aibă acoperiş tradiţional. Deşi materialul este ieftin, 10 lei maldărul, acoperirea unei case este mai scumpă decât dacă s-ar folosi alte materiale, iar asta pentru că este nevoie de un meşter care să stăpânească bine tehnica.

Mihaela Cvas, administrator pensiune: ”Îmi amintesc din copilăria mea că foarte multe case erau învelite în stuf şi chiar arătau spectaculos. Stuful este un bun termoizolator, se comportă bine sunt acoperişuri care au peste 200 de ani şi stau foarte bine”.

Galina Teleuca, viceprimar Jurilovca: ”Pe lângă spectaculozitate sunt şi o necesitate impusă prin regulamentul rezervaţiei delta Dunării. Încurajăm pe cei care vin pentru autorizaţii de contrucție să meargă pe tradiţional”.

Recoltatul se termină la începutul lunii martie, când debutează sezonul de cuibărit pentru păsările din Delta Dunării. Întinderea de stuf din România este estimată la peste 170.000 de hectare, cea mai mare din Europa.