Localnicii din Delta Dunării riscă să rămână nevaccinați, din cauză că nu se pot deplasa. Planul autorităţilor

15-01-2021 19:59


Delta Dunării este locul în care vaccinarea anti-Covid va întâmpina multe probleme, spun medicii. În localități despărțite de întinderi uriașe de apă sunt mulți bătrâni care nu se pot deplasa.

Abia la sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile din Sulina au decis să înfiinteze un centru cu două cabinete pentru vaccinare, însă mulți locuitori riscă să rămână neimunizați dacă nu se găsesc soluții concrete pentru a fi aduși la cabinet, în miez de iarnă, din satele pierdute pe brațele Dunării.

O femeie, trecută de 80 ani, nu a mai ieșit din localitatea Sfântu Gheorghe de un deceniu. Își dorește să se vaccineze, dar ca mulți bătrâni din Deltă, nu are cu ce să ajungă la Sulina.

Localnică Sfântu Gheorghe: „Dacă vine la fața locului, aici, ne vaccinăm, că suntem multe bătrâne! Suntem foarte izolați și înconjurați de apă peste tot și în timp de iarnă este foarte greu."

Aproape jumătate din locuitorii din Sfântu Gheorghe sunt trecuți de 65 de ani. Cei mai mulți au probleme de sănătate și sunt singuri.

Corina Hordei, asistent social Sfântu Gheorghe: „Peste 65 de ani avem în jur de de 200-250 de persoane, peste 65 de ani.”
 
Reporter: „Care crezi că este soluția cea mai bună pentru acești oameni de a fi vaccinați?”

Asistent social: „Soluția cea mai bună ar fi să vină aici! Ei nu se pot deplasa nici măcar până în sat, dar apoi să-i ducă pe drumuri până la Sulina cu barca!”

Inițial, pentru satele cu acces pe apă din Delta Dunării nu era prevăzut niciun centru de vaccinare. În ultimul moment, autoritățile au decis însă ca Sulina să devină punctul central pentru imunizarea din localitățile rupte de lume. Cele mai izolate comunități din Delta Dunării sunt Chilia Veche, C.A. Rosetti, Sfiștofca, Mila 23, Caraorman, Letea și Periprava.

Oana Bratu, coordonator centru vaccinare Sulina: „Pacienții vor fi direcționați către sala de vaccinare. Ulterior, după ce vor termina vaccinarea, vor staționa timp de 15 minute, 30, în funcție de pacient.”

Reporter: „Ați fost până acum contactat de autorități sau vi s-a adus la cunoștință că urmează să se facă un centru la Sulina?”
 
Valentin Sidorencu, primar Sfântu Gheorghe: „Nu, nu am fost contactat. Este prima dată când aud că la Sulina s-a făcut un centru!"

Reporter: „Dumneavoastră cam câte persoane ați avea în localitate, care ar fi eligibile în etapa a doua de vaccinare?”
 
Timur-Alexandru Ciauș, primar Chilia Veche
: „Chiar nu știu să vă spun acum, în momentul ăsta!"

Mihaela Nicolau, subprefect Tulcea: „Avem două caravane mobile. Vorbim de ambulanța navală sau ambulanța auto, deci este foarte important să avem numărul exact de locuitori."

În Delta Dunării trăiesc 14.000 de suflete, pe o suprafață de aproape 6.000 de kilometri pătrați. În județul Tulcea sunt prevăzute 12 centre de vaccinare pentru etapa a doua.


VIDEO PROTVPLUS.RO