O cameră costă 120 de lei/noapte. Locul perfect pentru o vacanţă în liniştea satelor tradiţionale
Dacă vreţi să aveţi o vacanţă în liniştea satelor tradiţionale româneşti sunteţi invitaţi în zona Buzăielor.
Aici, toate casele sunt tapetate cu ştergare ori ulcele din lut, iar bucăţele sunt gatite savuros, după reţete din strămoşi. De sărbători, proprietarii au reduceri la cazare. Preţul unei camere porneşte de la 120 lei, pe noapte. Iar zona e de un pitoresc aparte.
În Vama Buzăului, în această gospodărie, turiştii sunt întâmpinaţi cu pâine şi sare - semn al bogăţiei, spun localnicii.
Mesele sunt îmbelşugate: diverse tipuri de brânzeturi, carne la garniţa şi murături făcute de gospodinele locului îi îmbie pe musafiri!
Turist: "E prima oară când vin aici, asta apreciez faptul că e linişte şi pot servi bucate tradiţionale cu mult gust."
Casa are peste un secol şi fiecare cameră are tematica ei. Înăuntru sunt obiecte vechi, ce creează o atmosferă boemă, spun turiştii.
O cameră costă 50 de euro, pe noapte. Cine vrea să închirieze toată gospodăria, care are 16 locuri de cazare, plăteşte 300 de euro.
Andra Anghel, proprietară:"Tot mobilierul pe care îl vedeţi a fost recondiţionat şi vedem să îi ducem pe turişti într-o atmosferă boierească cum se trăia pe timpuri, ca la bunica, cu linişte, mâncare bună..."
Istoria domneşte şi în casa doamnei Lenuța. Gospodina nu îi cazează pe turişti, dar le oferă mereu mâncare şi povesti din vremurile trecute. De data aceasta a pregătit un bulz, pâine proaspătă dată cu unt de casă, prăjitura cu mere şi o rememorare a tradiţiilor din zonă.
Cazare găsim în schimb într-o vilă, care se poate închiria în întregime sau pe cameră. Preţurile pornesc de la 28 de euro.
Alex Nițu, administrator pensiune: "În perioada aceasta avem 17 la sută reducere faţă de sărbători. Revelionul este închiriat, de Crăciun mai avem o cameră liberă."
În zona se ţin cursuri de călărie şi se fac plimbări pe superbe trasee montane. O oră de echitaţie costă 100 de lei.
Un punct care atrage anual mii de turişti este Cascada Urlătoarea. Legenda spune că sunetul apei este de fapt urletul unor vrăjitoare, care au trăit în zona în urmă cu sute de ani, şi încă ar mai bântui pe-acolo.
Turist: "Vin aici de mai multe ori pe an că îmi umple inima peisajul ăsta. E linişte, frumos, gazdele au oferte la cazare."
Turiştii nu trebuie să fie intimidaţi de faimosul frig de la întorsura Buzăului, întrucât căldura gazdelor şi frumuseţea peisajului compensează totul.