VIDEO. Cum sunt întâmpinați turiștii care ajung cu trenul în stațiunile de iarnă din România

×
Codul embed a fost copiat

Mizerie, peroane vechi, clădiri scorojite, şi oameni ai străzii - cu această imagine sunt întâmpinaţi turiştii, care ajung la munte.

Gara şi principalele autogări din Braşov, "porţile de intrare în oraş", arată deplorabil şi nu promit deloc un sejur plăcut celor care ajung acolo. Nici la Predeal, prima impresie, nu este una plăcută.

Dezamăgiţi de cum se circulă de pe DN1, când pleacă la munte, unii români preferă să îşi lase maşinile acasă şi aleg trenul. Din păcate însă când coboară în gara din Braşov, mulţi au impresia că s-au întors cu zeci de ani în urmă.

Turist: Gara Brașov. Când te dai jos din tren, îți vine să te urci înapoi și să pleci de unde ai venit.

Clădirea veche şi rece, cu pereţi murdari şi scorojiţi, îi face să grăbească pasul spre ieşire.

Citește și
tren flacari
Două vagoane ale unui tren de călători, distruse de un incendiu, în Teleorman

Turist: "E foarte...nu ştiu..murdar."

Turistă: "Este o gară românească. Sunt aceleaşi lucruri care stau pe loc."

Gara se afla în administrarea CFR Călători, care promite de mult să o reabiliteze.

George Scripcaru, primar Brașov: "N-am ajuns la niciun rezultat. Toţi miniştri cu care am vorbit până acum sunt foarte deschişi şi spun "wow, ce idee bună", însă când ajung la consiliul administrativ al CFR, unde sunt membri de diferite tipuri, ei consideră că vrea cineva să le ia ceva. Este un punct negativ pentru Braşov. Avem foarte multe reclamaţii şi sesizări."

Ca să vină în ajutorul CFR, primăria ajutată de o firmă privată, a făcut un plan de renovare a clădirii, care ar costa 4 milioane şi jumătate de euro. Astfel, gara ar urma să aibă scări rulante, lift pentru persoanele cu dizabilităţi şi diverse magazine. Proiectul a ajuns la conducerea CFR încă de acum un an, însă nu a mişcat pe nimeni.

Nici în autogările din Braşov nu este mai bine. Cea de unde pleacă autobuzele spre Bran-Fundata este un dezastru. Un grup de turişti din Republica Moldova recunosc că nu au avut parte de o primire plăcută.

Turistă: "Când am venit prima dată ni s-a părut straniu, greu un pic de procurat bilete. La noi e mai dezvoltat, putem şi de pe telefon şi de pe Viber să achităm, să programăm, dar aici un pic mai greu."

Turist: "Impresia e că trebuie să faceţi reparaţii."

Firma care o administrează e de altă părere.

Constantin Codreanu, proprietar autogară: "Autogara 2 este renovată, este frumoasă, este întreţinută bine, are grupuri sanitare. Începând din primăvară şi până acum, nu tare demult, s-au terminat lucrările."

Şi gara din Predeal, o mare realizare arhitecturală la vremea ei, are nevoie acum de o fată nouă. Turiştii se plâng de condiţiile precare şi de lipsa de informaţii.

Turistă: "Par cam vechi, sincer să spun, la noi sunt şi mai noi."

Turistă: "Sinceră să fiu, nu prea...nu prea...şi atât. Mă aşteptam să fie mai multe informaţii despre mersul trenurilor."

Solicitată să-şi prezinte planurile de investiţii în gările din oraşele turistice, CFR Călători nu a oferit deocamdată niciun răspuns.

Citește și...
Femei atacate cu o jucărie sexuală de un român, în gara din Hamburg. Cum a fost oprit
Femei atacate cu o jucărie sexuală de un român, în gara din Hamburg. Cum a fost oprit

Incident mai puţin obişnuit, petrecut pe 28 decembrie în gara centrală din oraşul german Hamburg.

Două vagoane ale unui tren de călători, distruse de un incendiu, în Teleorman
Două vagoane ale unui tren de călători, distruse de un incendiu, în Teleorman

Un incendiu a izbucnit, luni după-amiază, la un un tren de călători aflat în gara din localitatea Măldăieni, nefiind înregistrate victime în rândul celor circa 100 de pasageri care se aflau în vagoane, a informat ISU Teleorman.

Cum a reușit o pasageră să obțină despăgubiri uriașe de la CFR după ce a rămas fără o mână
Cum a reușit o pasageră să obțină despăgubiri uriașe de la CFR după ce a rămas fără o mână

După cinci ani de procese, compania CFR a fost condamnată definitiv să plăteasca 430.000 de euro unei femei care a rămas fără o mână, după ce a fost lovită de tren, într-o gară din Hunedoara.

Un bărbat gol şi
Un bărbat gol şi "ameninţător", arestat în tren în Franța. Ar fi strigat "Allah Akbar"

Un bărbat gol şi ameninţător a fost arestat marţi în Gara Champagne-Ardenne, într-un tren de mare viteză (TGV) care asigura o legătură între Stuttgart şi Paris, iar trenul a fost evacuat, a declarat parchetul pentru AFP.

Recomandări
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%

Autoritățile anunță că le vor da mai mulți bani celor care vor să își cumpere o mașină nouă prin programul guvernamental „Rabla”.

Gara de Nord va fi modernizată:
Gara de Nord va fi modernizată: "Vin după 22 de ani în România, sunt șocat și nici nu mai vreau să pun piciorul"

Gara de Nord, cea mai mare poartă de intare în București, va fi modernizată. Deocamdată a fost lansată licitația pentru acest proiect.

”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni
”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni

Rușii par tot mai aproape de cucerirea Bahmutului, în estul Ucrainei, după ce ar fi cucerit un sat din apropiere. Potrivit ministrului de externe de la Kiev, Ucraina va primi de la aliați, "în primul val", între 120 și 140 de tancuri.