Cum încearcă hotelierii români să atragă turiștii pe vreme de pandemie

Ultima actualizare: 04-08-2020 21:57

Cu încasările la pământ și camerele mai mult goale hotelierii din România încearcă să atragă turiștii cu oferte greu de găsit în anii trecuți cum ar fi mese gratuite pachete de relaxare sau transport și acces gratuit la muzee.

În prima lună de vară numărul turiștilor a fost la un sfert faţă de iunie 2019.

Datele pe luna iunie de la Institutul Naţional de statistică arăta o scădere de peste 68% la numărul turiştilor români şi una de peste 95% la turişti străini. În iunie erau încă oprite zborurile. Numărul total al turiştilor a scăzut de la 1,3 milioane câţi erau în iunie 2019, la doar 334 de mii în aceeaşi lună din acest an.

Situaţia pe prima jumătate de an arată că încă am mai avut 1,8 milioane de turişti români anul acesta - mai puţin de jumătate faţă de anul trecut. Impactul cel mai mare este însă la străini - au fost de 4 ori mai puţini în perioada ianuarie-iunie 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Pe continent cel mai rău e în Croaţia, unde scăderea a fost de 86%, în Cipru, iar noi suntem pe locul 3 în clasamentul pierderilor, alături de Slovacia. Datele sunt pentru primele 5 luni şi la acel moment grecii aveau o pierdere mică, încă nu începuse sezonul, iar irlanda era chiar în creştere. Acum turismul se relansează şi e foarte important ca şi România să ţină pasul cu celelalte state.


Silviu Vîrva, Director adjunct Direcţia de Statistică: "Cele mai afectate au fost oraşele mari, preferate pentru city break-uri".

La Iaşi, întreprinzătorii încearcă să ţină pasul cu vremurile. Singurul hotel de 5 stele oferă un pachet de răsfăţ. Două nopţi de cazare, masaj, spa, plimbare cu limuzina şi o masă costa 500 de lei. Se poate plăti şi cu vouchere.

Cei care aleg un city-break în Oradea au gratis intrarea la muzee şi transportul în comun.

Recepţioneră: "Pentru că ne sunteţi oaspete mai mult de două nopţi, unitatea noastră împreună cu Primăria Oradea vă oferă un voucher".

Această familie a venit din Cluj să viziteze Oradea. La o familie cu patru membri, economia e considerabilă.

Turistă: "Este absolut incredibilă ideea. Noi venim din Cluj-Napoca şi recunoaştem că nu avem genul acesta de beneficiu".

Aproape toate hotelurile şi pensiunile au bătut palma cu primăriE pentru acest proiect.

Karina Ochiș, director general hotel patru stele: "Cele două beneficii, în comun, au atras acest rezultat. Respectiv o ocupaţie totală, în acest week-end, a hotelului".

Şi agenţiile de turism sunt atrase în proiect. Primesc bani pentru fiecare turist care stă cel puţin două nopţi în Oradea.

În Sibiu, numărul turiştilor a scăzut în primele şase luni cu 84% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Alin Chipăilă, diretorul Asociației Județeane de Turism: ”Mulţi încearcă să ofere câte un beneficiu suplimentar, mic dejun gartuit sau un prânz sau cină cadou".

Sibiul a fost inclus recent în topul celor mai sigure 10 destinaţii pe timp ce pandemie.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO