Pe fondul creșterii numărului de cazuri de coronavirus, sălile de sport devin spitale de campanie

Ultima actualizare: 04-08-2020 22:05

Pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare cu noul virus autoritățile apelează la spitalele de campanie amenajate în diverse spații.

La Arad într-un centru de expoziții 240 de paturi sunt pregătite să preia pacienți în vreme ce la Mureș într-un spital amenajat într-o sală de sport cadrele medicale au fost instruite cum să intubeze pacienții aflați în stare gravă.

Este forfotă în sala de sport din Târgu Mureş, devenită spital de campanie. Asistenţii medicali transferaţi de la toate spitalele din judeţ sunt "antrenaţi" pentru a putea îngriji pacienţi cu COVID-19 în stare gravă. Doi bolnavi au fost deja internaţi.

Mara Toganel, prefect judeţul Mureş: ”Au fost operaţionalizate în prima fază un număr de zece paturi destinate pacienţilor în stare critică cu nevoie de ventilare mecanică, până la sfârşitul săptămânii dublăm capacitatea".

Iniţial, autorităţile voiau să aducă aici doar cazurile uşoare, dar s-au văzut nevoite să schimbe planul, din cauza creşterii numărului de pacienţi în stare gravă.

Horaţiu Moldovan, coordnator medical : ”Un compartiment de pacienţi critici, unde sunt 20 de paturi şi funcţionează un compartiment de cazuri uşoare 30 de paturi

140 de cadre medicale vor lucra în acest spital”.

Mirela Morar, asistent şef coordonator : ”Am făcut instructaj medical amănunţit privind îmbrăcarea şi dezbrăcarea”.

În ultimele zile la spitalele din Târgu Mureş au fost transferaţi mai mulţi pacienţi din Braşov, Cluj şi Hunedoara unde nu mai sunt locuri pentru cei infectaţi cu Sars-Cov-2. Tot de la Hunedoara au ajuns luni noapte la Spitalul Judeţean din Arad trei pacienţi internaţi la ATI. În ultimele ore s-au făcut pregătiri pentru a pune în funcţiune spitalul de campanie amenajat într-un centru de expoziţii, unde vor fi detaşate 20 de cadre medicale.

Gheorghe Domsa Directorul Casei de Asigurări Arad: "Noi avem acolo 240 de paturi amenajate în două pavilioane cu circuite epidemiologice corecte din punct de vedere medical şi ele sunt complet utilate. Dotate faţă de valul din primăvară când situaţia deşi era rea e mai bună ca acum capacitatea e aproape la limita în fiecare zi avem două trei patru paturi libere doar”.

Autorităţile locale din Craiova, Cluj şi Braşov au luat de asemenea în discuţie deschiderea unor spitale de campanie în săli de sport ce ar putea fi puse în funcţiune, dacă numărul de bolnavi va creşte şi mai mult în următoarea perioadă.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO