Cum au reusit vecinii sarbi sa transforme malul Dunarii intr-o destinatie de vacanta de vis. Unde greseste Romania

×
Codul embed a fost copiat

Avem o tara frumoasa, cu un potential turistic urias, numai ca responsabilii nu prea isi dau interesul. Clisura Dunarii, de pilda, s-a dezvoltat in ultima vreme si atrage vizitatori, dar mai sunt multe de facut.

Am putea invata de la vecinii sarbi, care au amenajat celalalt mal al Dunarii cu fonduri europene si primesc foarte multi oaspeti, inclusiv de la noi.

Fiecare rasarit pe Clisura Dunarii ofera un spectacol impresionant. Soarele apare dintre stanci si lumineaza apa si muntii.

La malul Dunarii sunt trase la pontoane salupe cu care turistii pot admira Chipul lui Decebal, Cazanele Mici si Mari, Pestera Ponicova si Grota Veterani. Plimbarea costa intre 25 si 30 de lei.

Desi peisajul este fascinant, la mal inca sunt lucruri de care turistii se plang, cum ar fi lipsa toaletelor publice.

Citește și
insula Dunare
Insula aparuta in mijlocul Dunarii. Explicatia specialistilor pentru fenomenul care se produce foarte rar
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Turist: "Pacat ca este locuit de romani.Stiti bancul: Dumnezeu a facut Pamantul, statea pe ganduri si vine Sfantul Petru si il intreaba Doamne ai facut o tara atat de frumoasa, i-ai dat munti, i-ai dat mare, i-ai dat bogatii. Da, dar daca ma gandesc ca trebuie sa ii pun pe romani in ea... ma iau cu mainele de cap".

Cisura Dunarii s-a dezvoltata turistic in ultimii doi ani insa timid fata de potentialul zonei. Constructii, pontoane, restaurante, au aparut fara un plan in care sa fie implicate si autoritatile, desi aceste investitii au nevoie de sprijin.

Oficialii ar trebui sa urmeze exemplul vecinilor sarbi. Pe malul celalalt al Dunarii gasim faleze pline de restarante, plaje amenajate si obiective turistice refacute cu bani europeni.

Sarbii si-au conservat foarte bine istoria si acum castiga de pe urma ei. Muzeul Lepenski Vir este unul dintre cele mai vizitate obiective in Serbia.

In acelasi timp, vecinii sarbi stiu sa se promoveze si isi fac reclama si la noi in tara. 

Tot din bani europeni, sarbii au reusit sa reabiliteze Cetatea Golubat. Cu 6 milioane si jumatate de euro, au sapat tunelul in stanca, au construit o parte a drumului, parcul cetatii si un restaurant, unde vizitatorii pot admira peisajul splendid al Dunarii. Vestigiile istorice descoperite in Cetate le-au intarziat lucrarile si din cauza documentatiei au inapoiat Comisiei Europene o parte din bani, insa austriecii s-au oferit sa ii sponsorizeze pentru ca lucrarile sa nu se opreasca .

Turistii romani ajung pe malul sarbesc pe podul de la Portile de Fier sau cu bacul, unde platesc 12 lei de masina.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Un TAB s-a scufundat in Dunare in timpul exercitiului Saber Guardian. Ce s-a intamplat cu militarii din transportor
Un TAB s-a scufundat in Dunare in timpul exercitiului Saber Guardian. Ce s-a intamplat cu militarii din transportor

Un TAB al Ministerului Apararii Nationale s-a scufundat in Dunare, la Fetesti. S-a intamplat la unul dintre cele mai ample exercitii militare din Romania, Argedava Saber 2017, care se desfasoara pe malul drept al bratului Borcea.

Insula aparuta in mijlocul Dunarii. Explicatia specialistilor pentru fenomenul care se produce foarte rar
Insula aparuta in mijlocul Dunarii. Explicatia specialistilor pentru fenomenul care se produce foarte rar

Cota Dunarii la Galati este atat de scazuta incat a aparut o insula de nisip chiar in mijlocul fluviului. Fenomenul este destul de rar si se petrece in perioade de seceta extrema.

Locul din Romania cu cascade, paduri verzi si apa de un albastru infinit. Canadian:
Locul din Romania cu cascade, paduri verzi si apa de un albastru infinit. Canadian: "Am vazut poze si ne-am dorit sa venim"

In Parcul National Cheile Nerei Beusnita puteti gasi peisaje splendide, trasee de o frumusete nebanuita si natura in starea ei pura, neatinsa inca de oameni.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.