Cum au reusit vecinii sarbi sa transforme malul Dunarii intr-o destinatie de vacanta de vis. Unde greseste Romania
Avem o tara frumoasa, cu un potential turistic urias, numai ca responsabilii nu prea isi dau interesul. Clisura Dunarii, de pilda, s-a dezvoltat in ultima vreme si atrage vizitatori, dar mai sunt multe de facut.
Am putea invata de la vecinii sarbi, care au amenajat celalalt mal al Dunarii cu fonduri europene si primesc foarte multi oaspeti, inclusiv de la noi.
Fiecare rasarit pe Clisura Dunarii ofera un spectacol impresionant. Soarele apare dintre stanci si lumineaza apa si muntii.
La malul Dunarii sunt trase la pontoane salupe cu care turistii pot admira Chipul lui Decebal, Cazanele Mici si Mari, Pestera Ponicova si Grota Veterani. Plimbarea costa intre 25 si 30 de lei.
Desi peisajul este fascinant, la mal inca sunt lucruri de care turistii se plang, cum ar fi lipsa toaletelor publice.
Turist: "Pacat ca este locuit de romani.Stiti bancul: Dumnezeu a facut Pamantul, statea pe ganduri si vine Sfantul Petru si il intreaba Doamne ai facut o tara atat de frumoasa, i-ai dat munti, i-ai dat mare, i-ai dat bogatii. Da, dar daca ma gandesc ca trebuie sa ii pun pe romani in ea... ma iau cu mainele de cap".
Cisura Dunarii s-a dezvoltata turistic in ultimii doi ani insa timid fata de potentialul zonei. Constructii, pontoane, restaurante, au aparut fara un plan in care sa fie implicate si autoritatile, desi aceste investitii au nevoie de sprijin.
Oficialii ar trebui sa urmeze exemplul vecinilor sarbi. Pe malul celalalt al Dunarii gasim faleze pline de restarante, plaje amenajate si obiective turistice refacute cu bani europeni.
Sarbii si-au conservat foarte bine istoria si acum castiga de pe urma ei. Muzeul Lepenski Vir este unul dintre cele mai vizitate obiective in Serbia.
In acelasi timp, vecinii sarbi stiu sa se promoveze si isi fac reclama si la noi in tara.
Tot din bani europeni, sarbii au reusit sa reabiliteze Cetatea Golubat. Cu 6 milioane si jumatate de euro, au sapat tunelul in stanca, au construit o parte a drumului, parcul cetatii si un restaurant, unde vizitatorii pot admira peisajul splendid al Dunarii. Vestigiile istorice descoperite in Cetate le-au intarziat lucrarile si din cauza documentatiei au inapoiat Comisiei Europene o parte din bani, insa austriecii s-au oferit sa ii sponsorizeze pentru ca lucrarile sa nu se opreasca .
Turistii romani ajung pe malul sarbesc pe podul de la Portile de Fier sau cu bacul, unde platesc 12 lei de masina.
Sursa: Pro TV
Etichete: dunare, turism, fonduri europene, investitii,
Dată publicare:
19-07-2017 19:03