Clătitele, vedetele unui festival cu tradiție organizat lângă Brașov
Sunt ușor de făcut, extrem de gustoase și se mănâncă iute. Dacă nu ați ghicit despre ce este vorba, vă spunem noi - vorbim despre clătite.
Ele au fost, duminică, în centrul atenției la un festival cu tradiție, organizat înainte de postul Paștelui într-o localitate din Brașov.
Obiceiul este moștenit de la sași, care obișnuiau să se costumeze și porneau pe ulițe într-o caravană plină de veselie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pregăteau clătitele chiar în căruță și le împărțeau apoi localnicilor. Însă lucrurile s-au mai schimbat în zilele noastre.
"Cât aţi muncit doamnelor ca să faceţi toate clătitele astea? Astea le-am făcut ieri, aseară, acum fac altele. Preconizam să punem cam 1500 de clătite în tortul ăsta uriaş."
Cum oferta a fost ispititoare, oamenii s-au înghesuit la Festivalul Clătitelor organizat în comună Prejmer, aflată la mai puţin de 20 de kilometri de Braşov.
Turistă: "Sunt foarte bune şi ne aduce aminte de copilărie când ne făcea bunica cu gem. La clătite nu ai spor niciodată, cum le faci, se şi termină."
Localnic: "Clătita la noi e desertul numărul unu. Simplu de făcut şi iute de mâncat. Nimenea nu recunoastea care a luat-o pe ultima. De aici pornesc discuţiile. Oricâte aş face acasă, nu ajung niciodată!"
La evenimentul cu tradiţie, moştenit de la sași, bucătarii s-au întrecut în reţete.
Oana Coantă, bucătar: "În aluat noi punem întotdeauna unt, unt topit. De data asta am pus şi un pic de bere. Trebuie să adaugi arome, fie că e sărată, fier ca e dulce, o clătită trebuie să fie aromată. Cu coajă de lămâie, cu nucşoara..."
În timp ce gospodinele pregăteau desertul aflat în centrul atenţiei, caravana măştilor anunţa startul petrecerii. Însă caruțele de odinioară ale saşilor au fost înlocuite cu tot felul de maşinării ciudate.
Localnică: "Măşti, parade, gogoşi, clătite - erau armele cu care saşii luptau împotriva iernilor geroase şi a spiritelor rele...Veneau cu caravane, cu căruţe, cu clătite, se pregăteau în acele căruţe, găteau şi împărţeau oamenilor."
Dacă pe vremuri festivalul se încheia cu un bal mascat în miez de noapte, duminică, lumea s-a adunat în mijlocul localităţii pentru a se bucura de un concert.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!