Cele mai aglomerate aeroporturi din Europa: trebuie să ajungi cu mult timp înaintea zborului
Europa este un continent care găzduiește multe dintre cele mai mari și mai aglomerate aeroporturi din lume. Aceste aeroporturi nu numai că servesc ca porți de acces pe continent, dar oferă și conectivitate cu restul lumii.
Dar care sunt cele mai aglomerate aeroporturi din Europa?
Perioada concediilor aglomerează aeroporturile
Diferitele aeroporturi își încarcă plecările la ore diferite, astfel încât cozile vor fi mai mici sau mai mari pe parcursul zilei. Între orele 8.00 și 12.00 este cel mai aglomerat la unele aeroporturi, în timp ce între orele 16.00 și 20.00 este vârful de trafic la altele. Dar dacă vorbim despre perioada concediilor, adică lunile de vară precum iulie sau august, atunci este clar că aeroportul va fi aglomerat constant.
Zilele săptămânii pot avea un impact asupra prețului biletului, împreună cu întârzierile. Zilele din timpul săptămânii, spre deosebire de weekend, pot avea mai mulți călători de afaceri în raport cu cei care fac vacanțe de plăcere.
Cel mai mare număr de întârzieri se înregistrează în zilele de luni și vineri, iar vinerea este cea mai mare șansă să prindeți aglomerație în aeroporturi, cu o probabilitate de întârziere de aproape 30%. Lunea se situează pe locul al doilea, cu 25%, cea mai mică probabilitate de întârzieri pe pistă fiind sâmbăta.
Sâmbăta, marțea și miercurea sunt, de asemenea, cele mai ieftine zile în care se poate zbura, deoarece nu sunt zile populare de călătorie. Din cauza popularității, duminica și vinerea sunt, de obicei, cele mai scumpe zile de zbor.
Sărbătorile joacă întotdeauna un rol important nu numai în ceea ce privește traficul și întârzierile, ci și în ceea ce privește prețul. Sezonul sărbătorilor de iarnă până la Anul Nou poate fi complicat pentru rezervări și călătorii.
Cele mai aglomerate zile de Crăciun sunt 23 – 26 decembrie, apoi aeroporturile devin mai puțin agitate începând cu 27 decembrie.
Destinațiile cu aeroporturile cele mai aglomerate în Europa
10. Aeroportul Gatwick din Londra, Marea Britanie
Aeroportul Gatwick din Londra este al zecelea cel mai aglomerat aeroport din Europa, deservind peste 40 de milioane de pasageri anual. Aeroportul servește drept hub pentru multe companii aeriene, printre care easyJet și British Airways.
9. Aeroportul Roma Fiumicino, Italia
Aeroportul Roma Fiumicino este al nouălea cel mai aglomerat aeroport din Europa, gestionând peste 42 de milioane de pasageri anual. Aeroportul servește drept hub pentru Alitalia și alte companii aeriene.
8. Aeroportul München, Germania
Aeroportul München este al optulea cel mai aglomerat aeroport din Europa, gestionând peste 47 de milioane de pasageri anual. Aeroportul servește drept hub pentru Lufthansa și alte companii aeriene.
7. Aeroportul Barcelona-El Prat, Spania
Aeroportul Barcelona-El Prat este al șaptelea cel mai aglomerat aeroport din Europa, gestionând peste 50 de milioane de pasageri anual. Aeroportul este situat în Barcelona și servește drept hub pentru Vueling Airlines, scrie myfliright.com.
6. Aeroportul Madrid Barajas, Spania
Aeroportul Madrid Barajas este al șaselea cel mai aglomerat aeroport din Europa, gestionând peste 50 de milioane de pasageri anual. Aeroportul servește drept hub pentru Iberia Airlines.
5. Aeroportul Ataturk din Istanbul, Turcia
Aeroportul Ataturk din Istanbul este al cincilea cel mai aglomerat aeroport din Europa, deservind peste 61 de milioane de pasageri anual. Aeroportul este situat în Istanbul și servește drept hub pentru Turkish Airlines.
4. Aeroportul din Frankfurt, Germania
Aeroportul din Frankfurt este al patrulea cel mai aglomerat aeroport din Europa, gestionând peste 64 de milioane de pasageri anual. Aeroportul este situat în Frankfurt și servește drept hub pentru Lufthansa și alte companii aeriene.
3. Aeroportul Schiphol din Amsterdam, Olanda
Aeroportul Schiphol din Amsterdam este al treilea cel mai aglomerat aeroport din Europa, gestionând peste 71 de milioane de pasageri anual. Aeroportul este situat în Amsterdam și servește drept hub pentru KLM și alte companii aeriene.
2. Aeroportul Paris Charles de Gaulle, Franța
Aeroportul Charles de Gaulle din Paris este al doilea cel mai aglomerat aeroport din Europa, gestionând peste 76 de milioane de pasageri anual. Aeroportul servește drept hub pentru Air France și este o destinație populară pentru călătorii internaționali.
1. Aeroportul Heathrow din Londra, Marea Britanie
Aeroportul Heathrow din Londra este cel mai aglomerat aeroport din Europa, gestionând peste 80 de milioane de pasageri anual. Situat în vestul Londrei, aeroportul servește drept hub pentru multe companii aeriene, inclusiv British Airways și Virgin Atlantic.
Țări unde sunt greve ale transportatorilor
Iată un ghid pentru toate grevele care au loc în turism în acest moment, inclusiv grevele de control al traficului aerian din timpul verii - și cum ar putea să îți afecteze vacanța.
Este o perioadă dificilă pentru a lucra în industria aeronautică. Mulți lucrători din companiile aeriene și aeroporturi se confruntă cu ore lungi, stresante și condiții de muncă precare. Și, din cauza crizei costului vieții și a reducerilor salariale din pandemie, s-a ajuns ca mulți dintre ei să lucreze mai mult pentru salarii mai mici.
Nu este de mirare că atât de mulți angajați ai aeroporturilor și companiilor aeriene au intrat deja în grevă în ultimele câteva luni. Din Italia și Belgia până în Portugalia și Franța, aeroporturile din Europa au înregistrat mii de zboruri întârziate și anulate din cauza acțiunilor sindicale.
Grevele de control al traficului aerian
Controlorii de trafic aerian au anunțat că vor intra în grevă în această vară, în cadrul unei dispute în curs de desfășurare privind salariile, orele de lucru și problemele de personal. Se preconizează că acest lucru ar putea cauza întârzieri și anulări în toată Europa în timpul verii, aproximativ o treime din toate călătoriile aeriene de pe continent fiind puse în pericol în fiecare zi.
Se așteaptă ca grevele să aibă loc pe tot parcursul lunii iulie și în august.
Greve pe aeroporturile din Portugalia
Patru sindicate care reprezintă lucrătorii de la sol de pe aeroporturile portugheze au lansat un apel la grevă, care va avea loc în zilele de 30-31 iulie și 5-6 august. Acțiunea sindicală privind orele suplimentare va avea loc, de asemenea, pe 19 iulie, pe o perioadă nedeterminată, precum și în zilele de sărbători legale începând cu 1 august, tot pe o perioadă nedeterminată.
Greve pe aeroporturile din Italia
Personalul de la sol de pe trei aeroporturi din Italia au anunțat greve. Pasagerii care ajung pe aeroporturile din Roma (Fiumicino), Milano (Malpensa) și Florența (Amerigo Vespucci) ar putea înregistra întârzieri.
De asemenea, controlorii de trafic aerian din Italia vor intra în luna iulie, deși nu există încă detalii privind amploarea perturbărilor.
Și alte aeroporturi din Europa anunță greve, de aceea este indicat să verificați cu exactitate perioada în care aveți zbor și care este situația de pe aeroportul în care trebuie să aterizați sau de unde veți decola.
Ce se întâmplă dacă compania aeriană cu care zbori intră în grevă?
În cazul în care personalul aflat în grevă provoacă întârzierea sau anularea zborului, compania aeriană este de obicei obligată să vă ajute și/sau să ofere despăgubiri.
Cu toate acestea, acest lucru depinde adesea de condițiile de transport ale companiei aeriene, precum și de gradul de acoperire al asigurării de călătorie. Ambele ar trebui să fie ușor de accesat fie pe site-ul companiei aeriene, fie pe cel al asiguratorului.
Grevele sunt folosite în primul rând ca monedă de schimb în negocierile dintre sindicate și angajatori, așa că există întotdeauna șansa ca ambele părți să ajungă la un acord înainte ca o grevă să aibă loc efectiv.
În orice caz, dacă zbori în Europa în această vară, asigură-te că urmărești cu atenție starea zborului și pregătește-te pentru o călătorie mai perturbată decât era de așteptat.