Ce iubesc românii pe litoralul bulgăresc. Sunny Beach, în topul preferințelor
Zeci de mii de români îşi petrec şi-n acest an vacanţa pe litoralul bulgăresc. I-au convins mâncarea şi băutura din belşug, pe care le primesc la hoteluri, dar şi preţurile cu 20% mai mici decât la noi.
Nimeni nu calculează însă şi transportul până la destinație, iar când vine vorba de neajunsurile din Bulgaria, ai noştri închid ochii. Sunny Beach, staţiunea preferată de români, se umple seara de gunoaie şi comercianţi ambulanţi. În plus, internetul nu este gratuit la hoteluri.
Aflată la 200 de kilometri de Vama Veche, staţiunea bulgărească Sunny Beach e plină de români. Cațiva tineri din Iaşi au venit pentru prima dată la Sunny Beach.
"M-ai întrebat diferenţa între România şi Bulgaria. În primul rând, diferenţa de preţuri, diferenţa de calitate."
"Mamaia e lux. Acolo se duc persoanele care au foarte mulţi bani. Aici e de rând şi ăla bogat şi ăla sărac poate să vină să se distreze."
În Sunny Beach sunt peste o mie de unităţi de cazare, cu 200 de mii de locuri. Cele mai multe sunt în resorturi de 4 şi 5 stele, cu piscine, parcuri acvatice şi locuri de joacă - ideale pentru familişti.
Media de vârstă a românilor care îşi petrec concediul pe litoralul bulgăresc trece de 40 de ani. Pentru 6 nopţi cazare, plus mâncare, băutură, şezlonguri pe plajă şi acces liber la piscine, 2 persoane plătesc o mie de euro.
Tarifele sunt cu 15-20% mai mici faţă de litoralul românesc. Însă nu este inclus transportul.
Marcarea multă şi băutură din belşug îi conving pe mulţi români să meargă în Bulgaria şi să nu se plângă de aglomeraţie, de lipsa spaţiilor verzi şi de concediul petrecut tot între betoane. Privită în ansamblu, staţiunea Sunny Beach are aspectul unui "bazar" imens de ciment.
La fel că în staţiunile de la noi şi aici s-a construit haotic, mai ales în ultimii ani când în prima linie de la mare s-au consturit zeci, poate chiar sute de hoteluri care nu păstrează nici o linie arhitecturală. Aici, pe aleea principala, care duce spre plajă, atmosfera este una de bâlci. Sunt tot felul de chioşcuri, terase unde se vinde absolut orice. Iar principala problemă este lipsa locurilor de parcare.
Seara, locul se umple şi mai mult de oameni. Nimeni nu pare deranjat de gunoaiele care sunt la tot pasul, dar şi de vânzătorii ambulanţi, care au de la pantofi sport şi ochelari de soare până la porumb fiert, shaorma sau kebap.
Spre deosebire de litoralul nostru, internetul nu este gratutit, iar accesul la reţea se plăteşte. O ora costă 5 leva - adică 12 lei.
Şi staţiunile aflate spre graniţa cu Vama Veche sunt preferate de români - deşi, în ultimii ani, numărul lor a început să scadă.
La Nisipurile de Aur şi Albena, familiştii aleg hotelurile de 3 şi 4 stele, unde un pachet de cazare all inclusive este chiar şi cu 30% mai mic faţă de litoralul nostru, dar şi de Sunny Beach.
"Pentru cine are copii sau doreşte linişte şi nu aglomeraţie e super bine. Copiii se simt grozav, marea e frumoasă, plaje, piscine, locuri pe care noi mai răruț le avem."
"Şi serviciile şi curăţenia, toate puse la punct. La Saturn am parcat pe plajă, era o degringoladă la parcări foarte mare, plaja neîntreținută."
Conform statisticilor, anul trecut un milion şi jumătate de români şi-au petrecut vacanţa pe litoralul bulgăresc.