Lanț uman pentru salvarea a două fete, la mare. GRAFICĂ: cum acționează valurile
Parcă nimic nu îi poate convinge pe turiştii aflaţi pe litoral să nu-şi mai pună viaţă în pericol atunci când salvamarii arborează steagul roşu.
La Eforie Nord, locul în care până acum opt oameni şi-au pierdut viaţa, miercuri salvamarii au fost nevoiţi să salveze alţi zeci de imprudenţi. La un moment dat, chiar turiştii aflaţi pe plajă au format un lanţ uman alături de salvatori pentru a aduce la mal două surori purtate de curenţi către larg.
În imaginile suprinse de un localnic se observă lanţul uman format din turişti şi salvamari. Un bărbat a intrat în apa agitată a mării împreună cu cele două fiice ale sale; una dintre copile avea un colac gonflabil.
La un moment dat, toţi trei au fost traşi de curenţi spre largul marii. Tatăl a reuşit să iasă singur la mal şi să ceară ajutor, pentru fetele riscau să moară înecate. Imediat ce omul a început să ţipe disperat după ajutor, salvamarii au sărit în apă. Odată cu ei, zeci de turişti au sărit în ajutor.
În cele din urmă, un salvamar a reuşit să le prindă pe surori şi, cu ajutorul turiştilor, fetele au fost aduse la mal.
Curenţii erau atât de puternici încât şi turiştii aflaţi în apă puţin adâncă simţeau că nu pot stă în picioare.
Una dintre surori a fost transportată la Spitalul Judeţean Constanţa. Medicii spun că va supravieţui.
Daniel Toma, salvamar: ”Erau la o distanţă de aproximativ 25-30 de metri de mal şi am intervenit cu colegul, le-am adus la mal, una a avut nevoie de îngrijiri medicale. De menţionat este faptul că suntem ignoraţi de către turişti, ne ignoră cu nonşalanţă.”
Miercuri, când plaja părea răvăşită de o furtună de nisip, iar valurile se spărgeau de dig cu putere, unii turişti au vrut neapărat să rişte.
De exemplu, un bărbat consideră că experienţa să de înotător e de-ajuns să facă faţă situaţiei.
Cosmin Iordache, salvamar Eforie: ”Oamenii sunt atraşi de valurile care s-au format, însă nu realizează pericolul care se ascunde. S-au format curenţi şi te pot duce în larg indiferent dacă te opui sau nu, curentul este mult mai puternic decât poţi tu înota.”
Uneori, turiştii sunt atât de inconştienţi încât se pun şi în faţa şenilatei folosită de echipele de intervenţie pentru a patrula pe malul marii.
În acest sezon, 20 de oameni au murit pe litoral. În sezonul estival de anul trecut - 34.
Ca şi în acest caz, cine ignoră sfaturile salvamarilor nu este sancţionat în România, aşa cum se întâmplă în state precum Portugalia, Spania, Franţa sau Italia.
Pe litoralul românesc turiştii se cred mai puternici decât valurile şi marea furioasă. Curenţii de adâncime sunt extrem de periculoşi, iar salvamarii îi descriu ca pe un prădător care îşi caută victime chiar şi atunci când nu este arborat steagul roşu.
Îndată ce turiştii păşesc în zonele periculoase, curenţii îi trag în larg şi oamenii au senzaţia că înoată în gol; epuizaţi, nu au şanse mari să ajungă la mal fără ajutor.