Căsuțele vechi de peste 100 de ani, tot mai căutate de turiști. Prețul unei nopți de cazare

Ultimul update: Marti 08 Mai 2018 19:52
Data publicarii: Marti 08 Mai 2018 19:20
Categorie: Travel

Căsuţele mici şi vechi, de peste 100 de ani, au devenit tot mai tentante pentru turiştii care vor să fugă de larma oraşelor.

Aşezate în mijlocul pădurilor, ori pe dealuri, cu privelişte spre creste, sunt acum o sursă de venit pentru proprietarii care le-au intuit potenţialul şi le-au salvat de la dispariţie.

Ridicată la 1900, pe un deal din Bran, căsuţa cu pridvor atrage imediat toate privirile. Proprietarii au cumpărat-o acum 5 ani şi după un lung şir de lucrări au reuşit să o salveze.

În camera cuptorului, turiştii pot găti pe plita veche iar de la ferestrele mici se văd limpezi Bucegii.

"Geamurile sunt cele ale casei, pereţii sunt tencuiţi cu var, am muncit mult să găsim oameni care să se ocupe să ne lucreze pe stilul vechi, am găsit ceva meşteri bătrâni", spune Raluca Blejan, proprietar.

Diferența dintre fosta Românie comunistă și Cuba de azi. Bișniță și case închiriate turiștilor

Podul casei, unde în trecut era depozitat fanul, a fost transformat în două dormitoare. Proprietarii au păstrat, în schimb, acoperișul din şindrilă, iar în spatele casei se văd bârnele de lemn vechi.

Imobilul se închiriază cu 100 de euro pe noapte, iar proprietarii nu duc lipsă de turişti.

"Cam rar pe unde mai găsiţi aşa ceva, nu mai găsiţi aşa, turiştilor le place că e ceva natural, cum a fost odată pe timpuri, nu aveau posibilitate să facă casă mare, făceau două camere, bucătărie, pervaz", spune un localnic.

"Părerea mea este să păstraţi tradiţia, e important pentru origine", transmite un turist.

La Vama Buzăului, în gospodăria lui nea Ion, o casă veche de peste o sută de ani este mereu ocupată. Pereţii sunt tapetaţi cu ulcele din lut şi ştergare, iar paturile sunt din cele vechi.

Toată casa se închiriază cu 110 euro pe noapte, iar pentru încă 30 de euro, turiştii primesc mâncare.

Astfel de locuri frumoase sunt şi în Argeş. Acum trei ani, Alexandru Cioabă a intutit potenţialul unei case vechi când a decis să facă investiţia, imobilul era distrus în proporţie de 80 la sută.

"Ea are vreo 10 mp pe interior, deci e destul de mică, a fost undeva, recondiţionarea, între 10 și 15.000 de euro. Adică destul de costisitoare, dar a ieșit ceva pe sufletul meu, ca să zic aşa", spune Alexandru Cioabă.

Acum omul cere 350 de lei pentru o noapte şi poate găzdui 3 persoane.

"Totul a fost refăcut aşa cum a fost făcută și acum 100 de ani, adică cu pământ amestecat cu paie, refăcut pereții, vopsit cu var, aici înainte era un pod și am făcut că un fel de lift, am extins aici patul", spune proprietarul.

În ţară, exista sute de case mici cu arhitectură românească veche. Din păcate, cele mai multe sunt lăsate în paragină. Proprietarii, fie nu au bani să le refacă, fie nu îşi dau seama de valoarea lor.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Tavanul unei case din SUA a cedat din cauza unor ratoni

Tavanul unei case din SUA a cedat din cauza unor ratoni

carnaval Craiova

"Zilele Mihai Viteazul", la Craiova. Cavaleri în armuri şi blugi

Cascada din România care curge printr-o casă. Se spune că apa ar avea puteri magice

Noaptea Muzeelor. Aurelian Temişan a concertat în Cimitirul Bellu din Capitală

Documentar despre Pădurea Hoia Baciu, locul plin de mister pe care l-a promovat Alice Cooper

Târgul "Gustos de Alba". Cele mai apreciate produse tradiționale

Case de vacanţă făcute din containere maritime, cea mai ieftină variantă. Pot fi montate oriunde

avion wizz air pe pista

Două zile de reduceri la Wizz Air. Prețurile scad cu 30% pe toate zborurile

Tot mai multe orașe europene limitează turismul. Sunt între cele mai vizitate din lume

Încă o companie low-cost intră pe piața din România. Ce curse va opera

Care este cel mai bun restaurant din România, potrivit ghidului Gault et Millau

Mai multe rute externe Tarom din Timișoara, Cluj, Sibiu și Constanța. Spre ce destinații

România, reprezentată în premieră într-un ghid culinar internațional