Brunch în satele săsești de lângă Sibiu. Meniu bogat și plimbări pentru 75 de lei
Odată cu primăvara, în Transilvania a început sezonul brunch-urilor. Localnicii îşi deschid porţile pentru turişti şi îi invită să guste din bunătăţile româneşti, săseşti şi ungureşti făcute doar din igrediente naturale.
Cei care le trec pragul se simt bine şi află poveştile neştiute ale satelor străvechi.
La 50 de kilometri de Sibiu, în satul Nou Român, gazdele primitoare îi aşteaptă pe turişti în curtea unui conac văruit tot în albastru. În vechea șură, pe mesele întinse găseşti: brânzeturi maturate îndelung, slănină afumată şi cârnaţi subţiri din capră şi oaie, alături de ridichi proaspăt culese din grădină.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
După aperitiv urmează, în funcţie de gust, ciorbă de miel, supă de tăiţei sau ciorbă de ciolan afumat cu fasole boabe.
Gospodinele locului se mândresc şi cu deserturile: "Plăcintă dulce, cu gem de prune, aluat ca la ţară. Cu de-asta am crescut..."
După aşa o masă, oaspeţii sunt invitaţi la plimbare. Ghizii locali îi conduc prin sat şi le arata clădirile cu poveşti interesante, iar cine se încumetă să urce dealurile descoperă o zonă de mărginită de răul Olt şi de lacuri în care se oglindeşte cerul.
"E foarte interesant, că pe lângă experiența culinară apuci să cunoşti puţin şi oameni, şi locuri, biserici frumoase", spune un tânăr.
Taxa pentru participarea la brunch este de 75 de lei. O parte din fondurile care se strâng ajung la bucătarii locului.
"Al 11-lea sezon în care ne folosim de mâncarea locală ca să atragem oamenii în satele mici din sudul Transilvaniei şi să descoperim poveştile celor de aici, să descoperim comunitatea, ce mai au oamenii de oferit, reţete, meşteşuguri", spune organizatorul evenimentului.
Aceste tururi se ogranizează la fiecare sfârşit de săptămână. Programul lor poate fi găsit pe pagina de internet mytransylvania.ro.