Stațiunea din România ale cărei ape minerale sunt pe toate rafturile magazinelor, dar puțini știu ce afecțiuni tratează
Borsec este un oraș în județul Harghita, cunoscut pentru băile sale și apele minerale și este printre cele mai căutate destinații din România, datorită apelor minerale și a microclimatului.
Orașul Borsec se află la o altitudine între 850 și 930 de metri, la interferența munții Giurgeului, Bistriței și Călimani și astăzi este printre cele mai importante și spectaculoase obiective turistice din Harghita.
Orașul Borsec este compus din două cartiere: Borsecul de Sus și Borsecul de Jos, cu Borsecul de Sus fiind platoul principal al stațiunii turistice. Populația orașului, conform recensământului din 2002, era de 2.864 de locuitori stabili.
Unde se află și cum ajungi la Borsec
Borsecul se situează în depresiunea cu același nume, în nord-estul județului Harghita, la o altitudine cuprinsă între 850 și 930 de metri, la interferența munților Giurgeului, Bistriței și Călimani.
Așezarea este tranzitată de DN15, un drum important care leagă Transilvania de Moldova. Cea mai apropiată magistrală feroviară este în orașul Toplița, la 27 de kilometri, în timp ce cele mai apropiate aeroporturi sunt în orașele: Târgu Mureș (la 141 de kilometri), Cluj-Napoca (la 191 de kilometri), Bacău (la 190 de kilometri) și Iași (la 200 de kilometri).
Poți ajunge cu trenul până la Toplița, iar de acolo poți lua un autovehicul sau autobuz pentru a parcurge cei 26 de kilometri până la Borsec.
De la Bacău, Piatra Neamț sau Târgu Mureș, poți lua DN15.
De la Târgu Neamț, poți urma DN15B.
De la Vatra Dornei, poți alege DN17B.
Și de la Brașov sau Sfântu Gheorghe, poți merge pe DN12.
Istoric
Stațiunea Borsec are o istorie îndelungată, fiind celebră pentru numeroasele izvoare de ape minerale carbogazoase, bogate în calciu și magneziu.
Aceste ape au fost recunoscute pentru efectul lor benefic încă din a doua jumătate a secolului al XVI-lea.
Efectele terapeutice ale acestor izvoare de ape minerale au fost recunoscute la nivel internațional, fiind premiate cu medalii și diplome la expoziții importante precum Târgul Internațional de la Viena (1873), expozițiile din Berlin (1876) și Trieste, respectiv, diploma de onoare a Expoziției de la Paris (1878).
Stațiunea Borsec este recomandată pentru tratamentul unei game variate de afecțiuni, printre care se numără bolile cardiovasculare, bolile endocrine, tulburările digestive, afecțiunile renale și ale aparatului urinar, nevroza astenică, boli dermatologice, metabolice și de nutriție, și altele.
Facilitățile din Borsec includ instalații pentru băi fierbinți în cadă sau bazine acoperite cu ape minerale carbonate, izvoare de ape minerale pentru cură internă, aparatură pentru electroterapie și hidroterapie, instalații pentru băi cu ierburi, împachetări cu parafină, săli de gimnastică.
De asemenea, stațiunea oferă posibilități de petrecere a timpului liber, incluzând cărări de munte neumblate, terenuri de sport, săli de cinema, piste de schi și săniuș, etc.
În Borsec se găsesc peste 15 izvoare de apă minerală carbogazoasă naturală, cu compoziție chimică stabilă în timp, cu efecte curative asupra afecțiunilor aparatului digestiv, rinichilor și a vezicii urinare, precum și asupra sistemului circulator periferic.
Istoria stațiunii Borsec începe în 1803, când cetățeanul vienez Valentin Gunther s-a vindecat de o boală considerată incurabilă în urma unui tratament în această zonă.
În 1804, Gunther Zimmetshausen și Eisner s-au deplasat la Borsec pentru a explora posibilitatea înființării unei fabrici de sticlă pentru îmbutelierea apei minerale.
Au încheiat un contract de arendare pentru 28 de ani și au descoperit materialele necesare pentru fabricarea sticlei în abundență, pe lângă sodă.
Zimmetshausen s-a mutat în Borsec în 1805 și a început lucrările de construcție pentru locuințe, defrișări de pădure, construcția de drumuri și a unei fabrici de sticlă.
A adus muncitori specializați din Austria, Bohemia, Bavaria și Polonia. În 1806, a început producția industrială de îmbuteliere în sticle fabricate local.
În primul an, au fost îmbuteliate 3 milioane de litri de apă minerală, care au fost distribuite pe scară largă, ajungând până la Viena. Procesul de îmbuteliere s-a desfășurat doar în zilele însorite, când presiunea atmosferică și conținutul de CO2 erau la maximum.
Apele minerale de la Borsec
În Borsec se găsesc peste 15 izvoare de apă minerală carbogazoasă naturală, fiecare având o compoziție chimică apropiată și stabilă în timp, dar cu debite variabile. Dintre acestea, 5 izvoare sunt special dedicate îmbutelierii apei minerale pentru consumul public.
Aceste ape sunt recunoscute pentru proprietățile lor vindecătoare într-o gamă largă de afecțiuni, cum ar fi cele ale sistemului circulator, afecțiuni ginecologice, afecțiuni neuritice, diverse probleme renale, afecțiuni ale sistemului endocrin, diabet și altele.
În Borsec, se pot urma cure interne prin consumul direct al apei minerale, precum și prin proceduri precum masajele hidroterapeutice, electroterapia și mofetele.
Principalele izvoare din Borsec includ:
· Izvorul Principal nr. 1
· Izvorul 2/ Republica/ Erzsébet
· Izvorul Boldizsár/Madonna/Horia (Izvorul 3)
· Izvorul nr. 4
· Izvorul László/Cloşca (Izvorul 5)
· Izvorul Kossuth (Izvorul 10)
· Izvorul Petőfi (Izvorul 11)
· Izvorul străvechi/ Osforrás/ Dögleszti
· Izvorul Caprelor
· Izvorul Lázár/ Crişan (izvorul 6)
· Izvorul Pierre Curie
Aceste izvoare sunt cunoscute încă din 1804, iar stațiunea Borsec este deschisă pe tot parcursul anului, atrăgând turiști din întreaga lume în căutare de vindecare și relaxare.
În afară de apa minerală, zona este bogată în resurse naturale, precum lemnul și travertinul. Economia locală este diversificată, inclusiv prin prelucrarea lemnului și industria alimentară.
Stațiunea este renumită pentru instalatiile sale pentru băi fierbinți, izvoarele de apă minerală și facilitățile de tratament, precum și pentru frumusețea sa naturală, atrăgând vizitatori din întreaga lume pentru beneficiile sale terapeutice și pentru peisajul montan deosebit.
Obiective turistice în Borsec
Dacă nu ai ajuns până acum în Borsec, acest loc te va fascina imediat. Stațiunea este ideală pentru drumeții și se laudă cu cel mai frumos traseu amenajat din România.
Poiana Zânelor te întâmpină cu un decor de poveste: bazine cu apă frumos amenajate, pentru băi de picioare. “Baia Zânelor” este cel mai mare bazin.
Grota Urșilor. Dacă urmezi traseul marcat cu triunghi roșu din Poiana Zânelor, vei ajunge la Grota Urșilor, care nu este altceva decât un mic canion de travertin – una din singurele grote naturale în travertin din țară. Drumul până la intrarea în grota este foarte frumos și îți dă senzația de aventură.
Pentru o drumeție la Peștera de Gheață, nu uita să te îmbraci gros. Nu degeaba se numește așa. Aflată în masivul Piatra Mare, Peștera de Gheață ascunde un tărâm înghețat, format dintr-un culoar strâmt de stânci în care soarele nu reușește să ajungă niciodată.
Muzeul apei Minerale de la Borsec este un alt obiectiv turistic interesant. Poți vedea mai bine de 100 de fotografii și obiecte reprezentative.
Cetatea Bufniței îți oferă o priveliște deosebită ale stațiunii. În plus, pasionații de istorie chiar au ce vedea aici: sunt ruine ale unor cazărmi militare din timpul Primului Război Mondial.
Pe lângă aceste obiective turistice, te poți bucura de drumeții și trasee montane lejere precum cel spre Muntele Făget. spre vârful Piciorul Făgețelului, spre Muntele Arcoza, spre vârful Chiozrezu Mare sau spre Bâtca Rotundă. Sunt trasee ușoare cu altitudini între 900 și 1300 de metri.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Harghita, statiuni, statiuni balneare, borsec,
Dată publicare:
25-03-2024 14:27