Baza de tratament de 3,3 milioane de € de la Băile Olăneşti zace nefolosită. Explicația Primăriei

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 22 Iulie 2018 19:40
Categorie: Travel

Băile Olăneşti, una din perlele staţiunilor balneo-climaterice din ţară, reprezintă o sursă de sănătate pentru zecile de mii de turişti care vin anual la tratament și relaxare.

Orăşelul înconjurat de munţi s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Problema este că bazinul sulfuros făcut de primărie nu poate fi dat în folosinţă, pentru că sonda care trage apa din izvorul termal este a unei firme private. Iar autoritățile nu au bani să o cumpere.

Pe o singură alee din Băile Olăneşti sunt 35 de izvoare cu apă termală. Unul este faimos de decenii întregi, pentru că are o arhitectură deosebită. Pe vremuri, oamenii veneau aici cu căruţele să ia apă. 

Turiştii sunt nemulţumiţi pentru că la anumite izvoare apa curge doar pentru cei care îşi cumpără cartele speciale, pe care le pot obţine numai cu recomandare medicală. Regula a fost impusă de firma care a preluat izvoarele de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale.

Letiția Grigorescu, asistent medical: "Ei vin şi beau aşa, fără să consulte medicul şi...  Nu periculos, pentru că sunt ape terapeutice. N-ai cum face mai mult rău. Au fost mulţi cărora le-a crescut tensiunea, aproape să facă accidente vasculare, nu merge aşa, orişicum."

În fiecare an, în Băile Olăneşti vin 40.000 de turişti, români şi străini. Primarul mărturiseşte însă că încă sunt lipsuri. Infrastructura lasa de dorit, iar parcurile şi clădirile ar merita o modernizare.

Sorin Vasilache, primarul oraşului Băile Olăneşti: "Avem nevoie de mai multe piscine în aer liber, unde turiştii să vină să se refacă."

În oraş au apărut însă şi investiţii private, care au mare succes în rândul turiştilor. Un centru modern are mai multe bazine de înot, săli de SPA, de masaj şi terase. O zi întreagă de răsfăţ costă 50 de lei, iar 3 ore - 35 de lei. În ultima vreme, vin tot mai mulţi tineri.

Elena Daniela Miclea, recepţioner centru SPA: "Această staţiune era dedicată în mare parte persoanelor în vârstă, iar acum, venind aici, la noi,au descoperit şi o altfel de relaxare."

Primăria a investit şi ea 3,3 milioane de euro din bani europeni, într-o bază de tratament, care, din păcate, zace nefolosită. O firmă privată deţine sonda de foraj, iar reprezentanţii susţin că nu mai au bani să o întreţină şi nu mai furnizează apa sulfuroasă. Oamenii vor să o vândă municipalităţii pentru 3 milioane de euro. Dar edilul spune că nu are un asemenea buget şi s-a oferit să plătească în fiecare an câte 250.000 de lei. Propunerea însă nu a fost acceptată, aşa că bazinul uriaş este închis pentru turişti.

Proprietarul sondei spune că dacă nu se va înţelege cu cei din Primărie, îşi va face singur câteva bazine. Pe de altă parte, autorităţile locale au cerut bani de la Guvern să instaleze o sondă, dar încă nu au primit undă verde.

Zeci de mii de tineri petrec în cea mai ieftină stațiune de pe litoral. Prețurile la mâncare
Zeci de mii de tineri petrec în cea mai ieftină stațiune de pe litoral. Prețurile la mâncare
VIDEO PROTVPLUS.RO
sorici
Cârciumarii de la munte au început să taie porcii. Turiștii se înghesuie la șorici
Rețetele românești se întorc cu succes în meniurile restaurantelor: "Sunt produse naturale”
A nins în Poiana Brașov. Sezonul de iarnă s-a deschis oficial în stațiunile de munte
Se deschide oficial sezonul de schi în Poiana Brașov. Prețurile sunt mai mari decât anul trecut
Prețurile pentru o vacanță de sărbători la o cabană izolată, pe munte
Angajații de la stat vor primi și în următorii doi ani vouchere de vacanță
cabana
Cât costă o noapte de cazare într-o căsuță cochetă ridicată într-un copac
Sărbătoare cu 30 de Moşi Nicolae, într-un orăşel din Sibiu. Reacţia localnicilor
Locul din România considerat ideal pentru o ”detoxifiere digitală”
Ziua Națională, sărbătorită pe pârtie. Bugetul pentru 3 zile: 1.500 de lei
Luminițele s-au aprins în mai multe orașe din țară: „Intrăm în spiritul Crăciunului”
Prețurile de cazare în Bucegi. La vârsta pensionării, doi soți au văzut prima oară muntele