INTERVIU cu directorul general al UNSAR, Alexandru Ciuncan, despre asigurarea medicală de călătorie. Principalele avantaje

×
Codul embed a fost copiat

Românii care călătoresc în străinătate ar trebui să încheie o asigurare de fiecare dată, cel puțin una medicală, pentru a evita eventualele neplăceri care ar putea apărea într-o vacanță.   

Acesta este principalul sfatul al directorului general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare (UNSAR), Alexandru Ciuncan.

El a explicat pentru www.știrileprotv.ro care sunt principalele avantaje ale unei asigurări de călătorie.

Care este diferența dintre asigurarea de călătorie și asigurarea de viață

Reporter: Aș vrea să ne oferiți câteva detalii despre ce trebuie făcut din punct de vedere al asigurărilor, atunci când cineva își pierde viața în concediu în străinătate. Avem, din păcate, și un exemplu în acest sens, o româncă și-a pierdut viața în stațiunea Hurghada, Egipt. A fost, mai exact, ucisă de un rechin. Să presupunem că aceasta ar avea o asigurare de călătorie. Ce implică asigurarea de călătorie și cu ce este diferită de asigurare de viață?

Alexandru Ciuncan: ”În primul rând, transmitem condoleanțe familiilor îndurerate, pentru că niciun produs financiar și nicio asigurare nu pot înlocui pierderea cuiva drag. Acum, dacă ne uităm la astfel de situații, fără a comenta acest caz în mod special, e important de spus că ar trebui ca toți românii care pleacă în vacanță să aibă o asigurare de de călătorie, ca să poată să fie despăgubiți, în primul rând. Practic, numai astfel pot beneficia de tot ceea ce înseamnă asistența oferită de o astfel de de poliță, indiferent că vorbim despre o simplă stare de rău, despre un accident, despre pierderea zborului, a bagajelor, a documentelor sau despre anularea călătoriei. Ca principiu, pentru că mă întorc la întrebarea dumneavoastră, această poliță acoperă tot ce înseamnă cheltuieli medicale, care sunt efectuate fie ca urmare a unui accident, fie ca urmare a unei urgențe medicale. Mai acoperă și cheltuielile de repatriere medicale sau funerare și multe altele. De ce zic multe altele? Pentru că e important de spus și important de știut că acestei poliței se pot adăuga multe acoperiri suplimentare în funcție de specificul călătoriei, se pot despăgubi costurile ce țin de anularea călătoriei, din motive, firește, neimputabile persoanei asigurate. Costurile ce țin de servicii de asistență rutieră, asigurarea de accidente a persoanelor pentru deces, cazuri de deces, invaliditate, se pot asigura documentele, bagajele sau sporturile de agrement, adică accidentele sau consecințele nefericite ale unor accidente produse în timpul practicării unor activități sportive. Totodată, pentru că până acum v-am spus cum funcționează o asigurare medicală de călătorie în străinătate, recomandăm tuturor să aibă și o asigurare de viață. De ce? Pentru că un astfel de produs preia povara financiară pe care o poate genera o astfel de situație nefericită, și aici, din păcate, fie că vorbim despre dispariția unui membru al unei familii, fie vorbim despre rănirea acestuia, și vreau să fiu foarte clar, nu vorbim despre cât de neprețuită este viața cuiva, ci despre cât de greu s-ar descurca familia în următorii ani până să se reechilibreze din punct de vedere financiar ca urmare a unei astfel de tragedii.”

Citește și
asigurat
Cum ne gestionăm mai bine economiile în contextul inflației

Reporter: Ce ar trebui să facă familia într-un astfel de caz? Ce documente sunt necesare pentru a putea beneficia de asigurarea de călătorie a persoanei respective?

Alexandru Ciuncan: ”Bun, ce ar trebui să facă? În primul rând, și aici este valabil indiferent că vorbim despre o poliță de asigurare medicală de călătorie sau de una de viață, ar trebui să contacteze compania de asigurări, să avizeze incidentul. Deci să-i spună companiei de asigurări că s-a produs acest risc asigurat și să acționeze conform recomandărilor care le primește. Acuma, în cazul unei asigurări medicale de călătorie în străinătate, toate clienții, deci turiștii pot beneficia de asistență non-stop 24 de ore din 24, iar numerele de telefon se regăsesc pe polițele de asigurare. Și în funcție de urgența cu care se impune a se interveni într-o astfel de situație, asiguratul nostru poate beneficia de servicii medicale imediate, cu plata efectuată direct de către asigurator către clinica respectivă sau poate beneficia de decontarea acestor costuri în momentul în care s-a întors în țară, în baza unor documente justificative. Și aici iarăși cred că e important de spus, în măsura în care sau în cazul în care un turist a achitat singur aceste cheltuieli pentru restabilirea stării de sănătate, de regulă îi vor fi solicitate documente precum declarații cu descrierea evenimentului, îi vor fi solicitate copii după actele de identitate, eventualele documente medicale care atestă că a beneficiat de acele servicii medicale, documente fiscale, facturi, chitanțe și așa mai departe. În timp ce în schimbul preluării automate a cheltuielilor medicale de către asigurator, aceste schimburi de informații se pot face direct între compania de asigurări sau de asistență și clinica sau instituția medicală respectivă.”

Reporter: De ce este important să avem o asigurare într-o astfel de situație și ce se întâmplă în cazul în care nu avem o asigurare și se întâmplă un incident tragic în vacanță în străinătate.

Alexandru Ciuncan: ”Așa cum vă spuneam, este important ca în momentul în care plecăm într-o călătorie, fie că este vorba despre o vacanță, fie că este vorba de o călătorie de afaceri, este foarte important să fim asigurați și să avem o asigurare medicală de călătorie în străinătate valabilă. Și noi avem și o asigurare de viață. Dacă ne raportăm la asigurările de călătorie, atunci, încă o dată, numai prin intermediul unei astfel de polițe putem beneficia de tot ceea ce înseamnă acoperire a cheltuielilor medicale care au fost efectuate ca urmare a unui accident sau a unor urgențe medicale și totodată se acoperă și - important de spus - și partea de cheltuieli de repatriere medicale sau funerare, plus multe alte acoperiri care pot fi adăugate unei unei astfel de polițe. Asigurarea storno da, deci asigurarea de anulare a călătoriei este un exemplu foarte bun în acest caz.” 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Ce-și doresc angajații pe lângă bani: Top beneficii extrasalariale
Ce-și doresc angajații pe lângă bani: Top beneficii extrasalariale

Pe lângă tichetele de masă și cele de vacanță, în topul preferințelor angajaților pentru beneficii extrasalariale se numără asigurările și abonamentele medicale, dar - tot mai des - și cursurile de pregătire.

Cum ne gestionăm mai bine economiile în contextul inflației
Cum ne gestionăm mai bine economiile în contextul inflației

Cum i-a afectat pe români creșterea prețurilor și cum ne putem proteja?

Care este cea mai bună zi pentru reînnoirea asigurării auto, la cel mai mic preț. Sfaturile unui expert
Care este cea mai bună zi pentru reînnoirea asigurării auto, la cel mai mic preț. Sfaturile unui expert

Jurnalistul britanic Martin Lewis a dezvăluit că cel mai bun moment în care ne putem reînnoi asigurarea la mașină este cu 20-26 de zile înainte de expirare.

Asigurarea de Sănătate NN, sau cum te poți trata fără grija banilor. Ce servicii medicale acoperă
Asigurarea de Sănătate NN, sau cum te poți trata fără grija banilor. Ce servicii medicale acoperă

A avea o poliță de asigurare de sănătate a devenit, în prezent, o necesitate pentru a ne asigura că suntem bine acoperiți. O asigurare de sănătate înseamnă să facem ceva concret pentru sănătatea noastră și a celor dragi.

 

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.