Viziunea unui timisorean:"In 2050, sistemul financiar se va prabusi.Barterul e alternativa perfecta"
Un tanar a creat in urma cu un an un grup pe o retea de socializare prin care timisorenii pot schimba lucruri intre ei, fara a implica banii. Acum, acesta crede ca sistemul de barter reprezinta viitorul si ca, peste 40 de ani, banii nu vor mai exista.
Alexandru Oprea a creat cel mai mare grup de tip barter din Timisoara. Lucrurile au evoluat foarte mult in numai un an, de la infiintarea grupului. Tanarul de 26 de ani este convins ca prin acest sistem de schimburi prin care nu se percep bani, criza financiara nu va mai reprezenta un stres pentru populatie.
”Eu cred ca nu vor mai exista bani pana in 2050. Sistemul financiar se va prabusi, acum este doar inceputul. Barterul este alternativa perfecta, vor fi mai multe sisteme care vor inlocui banii, insa acesta este unul foarte potrivit. Este unul bazat pe incredere, cooperare si nevoi necesare. Sistemul financiar nu a fost deloc asa”, a spus Alexandru.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Ce inseamna o tranzactie de tip barter
Sa faci o tranzactie de tip barter este foarte simplu. Trebuie doar sa publici pe grupul de barter un anunt cu produsul de care ai nevoie si ce ai de oferit in schimb. Aici, sunt inscrisi peste 6.000 de utilizatori care iti pot vedea anuntul si astfel poti obtine obiectul necesar fara a scoate niciun ban in buzunar.
Alexandru isi doreste ca in urmatorii doi ani grupul sa ajunga sa aiba 20.000 timisoreni. Daca se va ajunge la acest lucru, tanarul are planuri mari: ”Reteaua de socializare nu suporta un numar atat de mare de membri si vreau ca in viitorul apropiat sa realizam un site si totul sa fie mai usor. Vrem sa creasca si numarul de schimburi si, de ce nu, sa extindem acest sistem in mai multe orase, in special in Cluj-Napoca si Bucuresti”.
La numai dupa cateva luni de la crearea grupului, numarul utilizatorilor a trecut de o mie. ”La inceput m-am gandit ca acest sistem de barter se va face foarte restrans, vom fi cateva zeci de persoane care vom schimba lucruri intre noi. Dupa cateva luni, numarul de membri a crescut tot mai mult si mi-am dat seama ca este mult mai util sa oferi la schimb lucruri, decat sa oferi bani. Am crezut in idee, insa nu credeam ca vor fi multi receptivi”, povesteste Alexandru.
Peste 6.000 de utilizatori fac schimb de obiecte
.
Acum, grupul reuneste peste 6.300 de utilizatori. Saptamanal se fac aproximativ 30 de schimburi intre utilizatori, insa nu exista o monitorizare exacta pentru ca multi fac schimb prin mesaje private. Un lucru foarte interesant este ca cei noua administratori care modereaza anunturile pe grup, nu au voie sa participe la schimburi.
Pe reteaua de socializare mai sunt si alte grupuri de barter, insa nu la fel de populare ca cel din Timisoara. In Vestul tarii, mai exista unul la Arad, care are aproximativ 340 de membri. Exista si la nivel national un astfel de grup, insa acesta are doar jumatate din numarul de utilizatori pe care ii are barterul din Timisoara.