VINEREA MARE, superstitii si traditii. Ziua in care se tine post negru si nu se spala haine
Vinerea Mare (Vinerea Pastilor, Vinerea Seaca, Vinerea Patimilor) este zi de mare doliu a intregii crestinatati pentru ca in aceasta zi a fost rastignit si a murit Mantuitorul lumii.
Credinciosii merg la biserica, acolo unde in Vinerea Mare se scoate Sfantul Epitaf (care-l inchipuie mort pe Mantuitorul, inconjurat de Apostoli si Maica Domnului) pe sub care toata lumea trece, pana in dupa-amiaza zilei de sambata.
Se spune ca pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfantul Aer scapa de dureri de cap, sau de mijloc in cursul anului, iar daca isi sterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi. Sfantul Epitaf este asezat, de obicei, pe o masa mai inalta. Potrivit traditiei, credinciosii saruta Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si Sfantul Epitaf, apoi trec pe sub masa pe care este asezat.
=> SMS-uri de PASTE: Ce mesaje si urari le poti trimite celor dragi prin intermediul telefonului
=> RETETE DE PASTE: Pasca fara aluat pentru Paste, cu branza si stafide
Acestei zile i se spune si Vinerea Seaca, pentru ca batranele posteau post negru, iar seara, la Denii, luau anafura de la biserica. In popor se crede ca daca ploua in Vinerea Mare, anul va fi unul bogat, iar daca nu, nu va fi roditor. Unii cred ca, daca se scufunda in apa rece de trei ori in acesta zi, vor fi sanatosi tot anul.
Femeile nu umplu bors in acesta zi, sa nu se scalde Necuratul in el; nu coc paine sau altceva, sa nu arda mainile Maicii Domnului; nu cos, ca sa nu orbeasca; nu tes, nu torc, nu spala, pentru a nu o supara pe Sfanta Vineri.
Inaltatoare zi de doliu, tacere si meditatie, Vinerea Mare este cinstita mai ales prin participarea la slujba Prohodului Domnului. Asa ramane aceasta zi in constiinta romanilor contemporani.