A explodat pretul la miel de Pastele Romano-Catolic: cum s-a vandut in pietele din Bucuresti
In Vinerea Mare crestinii care vor sa guste duminica o friptura de miel au mers la piata. Tipic romaneste insa, inaintea unei mari sarbatori preturile sar in loc sa scada ca sa se bucure de mancare traditionala cat mai multa lume.
Ciobanii care au batut drumul pana la Bucuresti nu vor sa negocieze. In Ardeal, in schimb sunt ceva mai ingaduitori.
Daca in urma cu doua zile la Targu Mures mielul se vindea in viu cu 15 lei pe kilogram astazi ciobanii au lasat 4 lei din pret. "A trebuit sa scadem din pret sa nu mergem cu ele acasa", a marturisit Vasile Suciu.
Altfel spus cei care au avut inspiratia sa mearga astazi la piata au economisit aproape o suta de lei la miel si in felul acesta le-au ramas bani si pentru verdeturi.
In Bucuresti in schimb, bacii s-au tinut batosi, doar au venit in marele oras unde lumea nu se uita la bani. Asa ca in piata Aparatorii Patriei mieii vii se vindeau cu 15 lei pe kilogram, iar cei gata taiati cu 25. De ieftini ce sunt un cioban a vandut in doua zile doar 3.
Exista insa si clienti care vor sa se asigure ca vor avea carne frageda pe masa de pastele Ortodox. "Il iau de acuma si il bag in congelator ca pana la Paste se face oaie." glumesc oamenii.
In piata Pipera carcasa se vinde intre 28 si 30 de lei pe kilogram iar pulpa spate cu 35. Exista insa la oferta, pastrama de berbecut.
Si hipermarket-uri preturile par sa fi urcat putin fata de inceputul saptamanii. Aici carcasa de miel costa intre 29 si 30 de lei. Patronatele sustin insa ca pana la Pastele Ortodox, fermierii vor fi nevoiti sa faca macar o reducere de 10 la suta.