Terapie prin imagini la Sectia ATI de la Spitalul Judetean. Ce vad pacientii cand ies din coma

05-10-2012 10:33


ATI panouri tavan

 Atunci cand viata pacientilor internati la sectia de terapie intensiva atarna de un fir de ata, in lupta pentru supravieture, psihicul devine cel mai important factor.

Pe langa efortul propriu, medicii de la Spitalul Judetean din Timisoara au venit in sprijinul bolnavilor cu o metoda inovativa de vindecare. Dupa modelul unei clinici din Paris, au adus si in tara noastra solutia prin care le pot induce bolnavilor senzatia ca se afla intr-un loc sigur, placut, si nu intr-un spital.

Atunci cand se trezesc din inconstienta, uneori chiar si pret de cateva secunde, pacientii vad in fata ochilor peisaje naturale, imagini proiectate din natura, care, spun medicii, au un efect extraordinar asupra lor.

In momentul cand au chiar crampeie de constienta, franturi de stare de constienta, sa nu vada un zid alb in fata, sa nu se sperie, ci sa vada un peisaj frumos, sa ii incurajeze. Imediat se simt mai bine, poate chiar si ocrotiti”, a spus Cristina Brânzeu, medic primar ATI.

In clinici de prestigiu din Europa, aceasta metoda este deja cunoscuta ca fiind una de succes. Specialistii spun ca in asemenea cazuri grave, bolnavii care raman in stare de coma chiar si cateva saptamani, au un psihic extrem de fragil, iar astfel de imagini declanseaza substante ale placerii, care ii incurajeaza in lupta cu viata.

Domnul Cosmenenciuc, un barbat de 34 de ani, a suferit acum cateva zile un accident tragic de motocicleta. Imediat dupa impact, s-a izbit cu capul de o stanca, iar medicii care i-au acordat primul ajutor nu i-au dat nici macar o sansa de supravietuire. A fost in coma cateva ore, insa dupa cateva zile s-a recuperat uimitor de rapid. Pentru sotia lui, recuperarea atat de rapida, a fost un soc. “Este o imagine foarte placuta, ceva foarte bine pentru spital. Pacientii pot iesi sau pot sa nu mai iasa din asemenea stari grave. Din a doua zi, cand s-a trezit, sotul meu se uita in sus, se simtea poate altundeva, nu intr-un spital”, a spus Cosmenenciuc Sanda-Oana, sotia pacientului.

Noi toti, atunci cand intram intr-o unitate sanitara ne-am obisnuit sa existe un alb mat, toata lumea imbracata in halate albe, si cumva exista o teama in momentul in care intri intr-un spital, fiind un aspect usor cazon. Aceste amenajari, care includ si aceste picturi luminoase de pe tavan aduc o alta alumina pacientilor si apartinatorilor”, a declarat Dan Ilincariu, coordonator regional de transplant.

Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului a fost renovata anul acesta, iar pentru decorare si amenajare, medicii au cerut sfatului unui designer din Timisoara. 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO